Kisgyerek

Ebben segíti a gyermeket az átmeneti tárgy

A gyermeked kedvenc plüssállata vagy takarója nem egyszerűen egy játék. Valójában erőt ad a számára a növekedéshez és alkalmazkodáshoz.
2020. November 23.
Ebben segíti a gyermeket az átmeneti tárgy (Fotó: Getty Images)

A pszichológusok átmeneti tárgynak nevezik a játékot, a takarót, vagy más puha tárgyat, amelyhez a gyerekek ragaszkodnak. Ezt egy gyermek úgy választja meg, hogy kényelmet és kiszámíthatóságot jelentsen a számára, és ez a tárgy képviseli a gyermek szülő iránti érzelmeit és tapasztalatait. De nem kell aggódni, az átmeneti tárgy nem helyettesítő, hanem egy pozitív jelzés az egészséges szülő-gyermek kötelékről, amely lehetővé teszi a növekedést és a fejlődést, és segíti a függetlenebbé válásban is – írja a Mother.ly interneten portál.

Az, hogy a gyermek függetlenedni tudjon a szülőtől, azzal kezdődik, hogy ragaszkodik hozzá, majd egy olyan kivetítéséhez, amely megnyugtatást, kényelmet, és folytonos közelséget biztosít számára. Az átmeneti tárgyat használja arra, hogy megőrizze a biztonságérzetet, és segítsen neki az érzelmi átmenetben a szülőtől való függéstől a függetlenedésig, önállósodásig. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics (AAP)) szerint az átmeneti tárgy fontos érzelmi támogatás lehet a gyermek számára.

Az átmeneti tárgy az érzelmi szabályozás alapja lehet, olyan kötődési figura, amely kényelmet és biztonságot ad a gyermeknek, amikor a szülő távol van. Ilyen lehet például, amikor óvodában van, vagy az esti lefekvés után, amikor a plüssjáték vagy takaró segít a rövid távú szeparációs szorongással szemben, és a hosszú távú függetlenség iránti igényében is.

Ez a játék a szükséges megnyugvást nyújtja, amelyre támaszkodhat ahhoz, hogy merjen felfedezni. Az elválasztódással szembeni megbirkózás rövid távú igény kielégítése kulcsfontosságú a hosszú távú autonómia, függetlenedés felé. Dr. Roheim Géza etnológus és a pszichoanalitikus antropológia alapító atyja úgy gondolta, hogy a biztonság érzésével a gyerekek elég biztosak lesznek ahhoz, hogy olyan apró kockázatokat vállaljanak, amelyek segítenek, hogy magabiztosak legyenek, és ne féljenek nagyobb kockázatot vállalni a növekedésük és a világ felfedezése során.

A legtöbb gyerek általában az óvodai éveiben még ragaszkodik az átmeneti tárgyához, de az is teljesen rendben van, ha azután sem akar lemondani róla. Egy, a Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vizsgálatban résztvevő gyerekek nagyjából fele kötődött egy tárgyhoz kisbabaként, és ezen gyerekek körülbelül fele 9 éves koráig meg is tartotta azt a tárgyat.

Az sem jelent bajt, ha egy gyermek nem kötődik egy bizonyos játékhoz, takaróhoz. Egy kutatás kimutatta, hogy ha nincs egy gyermeknek átmeneti tárgya, annak sincs jelentős hatása a serdülőkori viselkedési problémákra.

A Mother.ly írása megjegyzi, hogy az AAP szerint a biztonságos alvás érdekében a 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél a takarókat, játékokat nem szabad betenni a kiságyba, függetlenül attól, hogy a gyermek alszik vagy játszik, mert ezek a tárgyak növelik a fulladásveszélyt.