Kisgyerek

D-vitamin: így változott az ajánlás

Tíz évvel ezelőtt fogadták el az első hazai, D-vitaminnal kapcsolatos ajánlást, amit 3-4 évente újítanak meg az új tudományos eredmények tükrében. A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szervezésében most frissítették az ajánlást.
2021. December 06.
D-vitamin: így változott az ajánlás (fotó: Getty Images)

Tudjuk, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében, bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében és az autoimmun betegségek kezelésben is.

A D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban van szükség. Tíz éve létezik itthon D-vitaminnal kapcsolatos egységes ajánlás, amit az új tudományos eredmények tükrében 3-4 évente újítanak meg. Most a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szervezésében valósult meg az a konferencia, ahol a legújabb tudományos kutatásokat vitatták meg a szakemberek, és az ajánlást is frissítették.

E szerint a D-vitamin pótlására javasolt napi dózis nem változott, az újdonság az, hogy a szükséges mennyiségű vitamint – egészséges felnőtt 2000 NE vitaminigényével kalkulálva – akár heti egy alkalommal (14 ezer) vagy havi egyszeri adagban (60 ezer) is lehet pótolni.

A D-vitamin ajánlott mennyiség tehát nem változott:

  • csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE,
  • kisiskolásoknak 1000 NE,
  • kamaszkorban 2000 NE,
  • egészséges, normál súlyú felnőtteknek napi 2000 NE javasolt.

Ennél magasabb napi adagokra nincs szükség, kivéve a súlyos COVID-19 betegség alatt, amikor 5 napig 12 ezer NE-et, utána 4000 NE-et kap a beteg a kórházi tartózkodás ideje alatt.

Az elmúlt években 3-5-szörösére nőtt a D-vitamint fogyasztók aránya, de a nagy dózisban szedett D-vitamin hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet. Nagy dózis alatt a napi 6-10 ezer NE-t értjük, ekkora adag megnöveli a vizeletben a kalcium koncentrációt és többek között vesekövet is okozhat.

Forrás: semmelweis.hu