Kisgyerek

Céklafőzelék húsgombóccal

Benne van a top 5 babakedvencben, de kell egy kis bátorság a kipróbáláshoz! Kellemesen fogsz csalódni! És egyébként is céklaszezon van.
2011. November 12.

Hozzávalók négy személynek

– 60 deka nyers cékla

– egy kávéskanál őrölt gyömbér

– tengeri só

– 6 deci tej vagy zabtej

– egy csokor petrezselyem

– 30 deka darált pulykacombfilé

– egy kis tojás

– két gerezd fokhagyma

– két evőkanál zabkorpa vagy zabpehely

– egy evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt a sűrítéshez

– három evőkanál étolaj

A szakács megjegyzése

Ettől a főzeléktől a családom is megdöbbent, mert a céklát főként savanyúságként eszik Magyarországon. Kell egy kis bátorság a kipróbáláshoz, de nagyon finom, a babák pedig rendszerint imádják édeskés íze miatt.

Céklafőzelék húsgombóccal

Elkészítése

1. Hámozd meg és nagylyukú reszelőn reszeld le a céklát.

2. Melegíts meg lábasban három evőkanál olajat, majd alaposan pirítsd meg benne a reszelt céklát. Szórd meg őrölt gyömbérrel, és sózd meg picit.

3. Közben keverd össze a darált húst a nyers tojással, a péppé zúzott fokhagymával, pici sóval és a zabpehellyel vagy zabkorpával.

4. Öntsd fel 5 deci tejjel a sült céklát, forrald fel, és rakosgasd bele óvatosan a cseresznye nagyságú húsgombóckákat. Főzd együtt öt percig.

5. A maradék tejben keverd el csomómentesen a lisztet, és folyamatos kevergetés közben főzd sűrűre. Tálald aprított petrezselyemmel megszórva.

A babának egyéves kor alatt csak akkor adj tej- és tojástartalmú ételt, ha már amúgy is kap tápszert vagy más tejterméket. Egyéves kor előtt elkészítheted zabtejjel vagy rizstejjel is, a gombócból pedig nyugodtan kihagyhatod a tojást, vagy vedd ki a baba adagját a tej hozzáöntése előtt.

Céklafőzelék húsgombóccal

Tetszett ez a recept? Hasonlókat találhatsz a szerző, W. Ungváry Renáta szakácskönyvében.

Ételfotó: Rátkai Éva

Ezek is érdekelhetnek:

Főzelékek – Így készítsd el a babának!

Húsok és zsírok a pici étkezésében

A babaétel-készítés “tudománya”

Forrás: Kismama magazin