Kisgyerek

Cáfolják a születési sorrend teóriát

Mindenki hallott már arról az elképzelésről, hogy a születési sorrend meghatározza a személyiségünket, de nagyon úgy fest, hogy ebből semmi nem igaz.
2019. Március 19.
Cáfolják a születési sorrend teóriát

A népszerű elméletet Frank J. Sulloway 1996-ban megjelent könyvéhez, a Born ti Rebel-hez köthetjük. Ebben a könyvben Sulloway azt állította, hogy a modern, nukleáris családban az elsőszülöttek sokkal inkább megkapják a szüleik figyelmét és erőforrásait, míg a további gyerekeknek egyre keményebben meg kell dolgozniuk ugyanezért. És természetesen mindez meghatározza majd a felnőtt személyiséget is – írja a hvg.hu. Az elmélet igen népszerű, annál is inkább, hiszen szinte mindenki saját tapasztalatai alapján biztosan talál valakit az ismerősei között, akire ráillik a képlet, pl. hogy az első szülöttek komolyabbak, de szorongóbbak, mint a sorban utánuk jövők. Persze ettől még nem feltétlenül igaz a teória. Melyet meg is cáfoltak.

Ralph Hertwig, a berlini Max Plack Intézet pszichológusa a felnőttkori kockázatvállaló viselkedést vizsgálva arra számított, hogy a testvérek között a fiatalabbak lesznek majd a fenegyerekek. Az eredményei viszont cáfolták ezt. A kutatásának egyértelmű eredménye az volt, hogy semmilyen mérhető összefüggés nincs aközött, hogy a résztvevő felnőttek közül ki hányadik testvér, és mennyire vállal kockázatot.

Hasonló eredményre jutottak akkor is, amikor kifejezetten olyan embereket vizsgáltak, akik sokszor vállaltak nagy kockázatot, pl. Edmund Hillary, aki serpájával együtt először mászta meg a Mount Everestet.

Stefan Schmukle és Rodica Damian 2015-ben végeztek átfogó kutatást a születési sorrenddel kapcsolatban. Ők arra jutottak, hogy a személyiségjegyeinket is érintetlenül hagyja az, hogy hányadik gyerekként születünk a családunkba.

Schmukle és kollégái 20 ezer embert vizsgáltak meg három országban: az Egyesült Államokban, Németországban és az Egyesült Királyságban; Damian-ék pedig több mint 370 ezer amerikai középiskolás adatait vetették össze.

Mindkét kutatás azt találta, hogy a születési sorrend nincs hatással a személyiségjegyek dimenzióinak Nagy Ötösére (Big Five): a nyitottságra, az extraverzióra (mennyire magabiztos az illető, mennyire szabad az impulzusai kifejezésében), a céltudatosságra, a kooperációra való hajlandóságra és a szorongásra/dühre/depresszióra.

Az intelligencia tekintetében egy egészen pici eltérést találtak az elsőszülöttek javára, de tényleg nagyon minimálisat.

Damian a születési sorrend teóriát amolyan zombiteóriának nevezi, ami annak ellenére tovább él, hogy egyre több tanulmány cáfolja.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu