Kisgyerek

CSOK: rosszul járnak, akik nem teljesítenek

Sokan úgy veszik fel a családok otthonteremtési kedvezményét, vagyis a csokot, hogy későbbre ígérik a gyermekvállalást, ez pedig komoly bajokat okozhat - olvasható a hvg.hu cikkében.
2018. Október 21.
Előfordulhat, hogy vissza kell fizetni a támogatást

Az elmúlt napok egyik legfontosabb híre a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése volt, amit azért is problémásnak tartanak a szakemberek, mert ehhez a módszerhez többen fordulhattak, mint ahányan csokra, vagyis a családok otthonteremtési kedvezményére jogosultak. A csokot ugyanis a gyermekvállaláshoz kötik, és sokan úgy veszik igénybe, hogy még nem “rendelkeznek” a kellő gyermekszámmal, későbbre ígérik azt. A hvg.hu cikke szerint több tízezren kockáztatnak nagyot, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy teljesíteni tudják a hitelfelvételnél meghatározott feltételeket. “Egyre többször keresik a bankokat azzal: pár éve a szülők írásba adták, hogy vállalnak három gyereket, megkapták a hitelt, majd nem sokkal később elváltak. De az sem egyedi eset, hogy együtt maradt a házaspár, épp csak úgy alakult az életük, hogy nem tudtak harmadik gyereket vállalni” – olvasható a cikkben.

Ennek pedig sajnos súlyos következményei lehetnek: ha a család nem teljesíti az ígért számú gyerekvállalást a megfelelő idő alatt – egy gyerek esetén 4, két gyereknél 8, három gyereknél 10 év van a feltételek teljesítésére -, akkor vissza kell fizetniük a támogatás teljes összegét, ráadásul késedelmi kamatot is kell mellé fizetni.

Néhány esetben azonban nem kell visszafizetni a csokot és a mellé felvett hitelt, többek között például ha a határidő lejártakor a nő már várandós, ha a házaspár egyik tagja meghalt, ha lombikprogramban vesznek részt, vagy ha szakorvosi igazolást mutatnak be arról, hogy egészségügyi okokból nem javasolják a számukra a gyermekvállalást.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: HVG.hu