Kisgyerek

Baj, ha a gyerek egy plüssfigura megszállottja?

Néha egészen meglepő mértékben tudnak ragaszkodni a kicsik egy plüssfigurához. Hogy érdemes hozzáállni a plüss iránti imádathoz?
2020. Február 13.
Mit tegyél, ha a gyermeked egy plüssfigura megszállottja? (Fotó: Getty Images)

Egy ilyen szeretett tárgy nagyon fontos szerepet játszik a gyermek fejlődésében, és szinte állandó szereplője lehet a mindennapi tevékenységeknek, az alvástól az autózáson át a fürdésig, mindig a kicsivel lehet. Ha gyermeked egy tárgy rabja, szükséges közbeavatkoznod, vagy csak hagyd, hogy kettejük kapcsolata folytatódjon?

Rikki Goldenberg, mentális egészségügyi tanácsadó szerint nincs ok az aggodalomra, ha a kicsi egy tárgy megszállottja, és semmi baj azzal, ha egy kis játékot szeret. Valójában a gyerekek 60%-a nagyon kötődik egy bizonyos tárgyhoz, amely segít nekik, hogy mindig biztonságban érezzék magukat. Ezt a tárgyat – ami lehet egy plüss, rongy, szundikendő, takaró – átmeneti tárgynak hívjuk.

Pontosan ez a titka a tárgy miatti megszállottságnak: mivel hordozható, gyermeked bárhol és bármikor biztonságban érezheti magát általa.  – Ha egy gyerek magával viszi az imádott játékot, az segít neki az új környezetbe való beilleszkedésben, amely számára egy kicsit ijesztő lehet, különösen ha valóban szorongást keltő helyről van szó – mondta Goldenberg.

Mivel a kis szeretett játék az önmegnyugtatás funkciója miatt van a gyermekkel, érthető, hogy nem szívesen adja oda másnak, vagy hagyja  ott valahol, akár csak egy rövid időre. Míg a legtöbb gyerek 4-6 éves kora körül már nem érzi szükségét annak, hogy mindenhova vigye a kis kedvencét, addig van olyan, aki akár 10 éves koráig is hurcolászhatja. – Ha ilyen korban is ennyire kötődik a gyermek egy tárgyhoz, az viszont már vörös zászló lehet a fejlődésében. De ebben az esetben sem szabad tőle elvenni a játékot, az ő feladata azt letenni – magyarázta Kimberly King, gyermekfejlesztési szakértő.

Vannak gyerekek, akik nem tudják feldolgozni, ha a szeretett játék esetleg elvész, ezért érdemes – ha lehet – többet vásárolni ezekből a játékokból, tárgyakból, hogy lehessen pótolni. Ahhoz, hogy segítsd a leválást a kis kedvencről, néhány szabályt érdemes követned. Például mondd el a gyermekednek, hogy a szeretett játék nem mehet veletek mindenhova, különösen a szabadba. Ha korlátozod, hova viheti, és mennyi időt tölt vele, könnyebben fog leszakadni róla, és megelőzheti a fájdalmas búcsúzást a játéktól.

Ha úgy látod, hogy a kedvenc akadályozza gyermekedet bizonyos tevékenységekben, akkor érdemes fontolóra venni, hogy például egy izgalmas tevékenységre cseréljétek. Ahelyett, hogy a kanapén ücsörög a játékot ölelve, kimehettek például a kertbe biciklizni, sétálni, vagy kézműveskedhettek. Időnként kell egy kis átirányítás, hogy ez is segítse az elválasztást. Ahogy egyre nagyobb függetlenséget szerez a gyermek, ki fogja nőni a játékot is, de időnként előveheti újra – talán mert vágyakozik a kiskori napok után.

(Cikk forrása: romper.com)