Kisgyerek

Azok is tovább élnek, akik sok kávét isznak

Az már korábban igazolták, hogy a mértékkel fogyasztott kávé jó hatással van az egészségünkre, de vajon mi a helyzet azokkal, akik érzékenyek a koffeinre vagy az ajánlottnál többet fogyasztanak a fekete italból? Egy új kutatásból ez is kiderült!
2018. Július 06.
Azok is tovább élnek, akik sok kávét isznak

kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, ennek köszönhetően számos kutatás vizsgálta már az emberi szervezetre gyakorolt hatását. Ezek egytől egyig arra az eredményre jutottak, hogy amértékletes kávé fogyasztás többek között olyan betegségek ellen véd, mint cukorbetegség, a Parkinson– vagy az Alzheimer-kór, sőt a várható élettartamot is meghosszabbítja.

Arra azonban egyik kutatás sem tért ki, hogy mi a helyzet azokkal, akik a mértékletes ajánlott mennyiségnél (napi maximum 3-5 kávé) többet fogyasztanak. Vajon ők is részesülnek a kedvenc italuk jótékony hatásaiból?

Továbbá mi van azokkal, akiknek a szervezete genetikailag nehezebben bontja le a koffeint? Rájuk hogyan hat a kávé rendszeres fogyasztása? És vajon van-e különbség az instant, őrölt vagy koffeinmentes változatok között ilyen szempontból?

Nemrégiben a Rockville-i National Cancer Institute (NCI) és a National Institutes of Health (NIH) közös kutatásba fogtak, hogy megválaszolhassák ezeket a kérdéseket. Az eredményeket július 2-án az angliai Jamanetwork.com-on tették közzé.

Pozitív eredmények

A több mint félmillió kávéfogyasztót vizsgáló kutatás úgy találta, hogy azok élethosszát is növelte a kávé, akik napi 8 vagy több csészével fogyasztottak belőle. Sőt, azokét is, akik az átlagnál lassabban vagy gyorsabban emésztették meg a koffeint. A ráadás pedig? Mindez független volt a kávé típusától (habár az instant kávé estében az eredmények kissé kevésbé egyértelműnek mutatkoztak). 

A tény, hogy a koffeinmentes változatot fogyasztókra és a koffeint különbözőképpen megemésztő emberekre ugyanúgy hatottak a kávé előnyös tulajdonságai, azt bizonyítja, hogy nem a koffein legfontosabb szereplő ebben a történetben. A kávénak több száz olyan kémiai összetevője van, amik egyedülállóan egészségessé teszik ezt a közkedvelt italt.

Az egyik ilyen vegyület a polifenolok, melyek az instant kávéban csak elvétve fordulnak elő. Ahhoz azonban, hogy a teljes kép világosan kirajzolódjon, további kutatásokra van szükség.

Mivel több mint félmillió alany vett részt a kutatásban, a vezetők így nyilatkoztak: “Az eredmények további bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kávéfogyasztás valóban egy egészséges étrend méltó szereplője lehet. Azok pedig, akik szeretik és élvezettel isszák nap mint nap, szintén megnyugodhatnak.”

További cikkek kávé témában: