Kisgyerek

Az idő a legnagyobb ajándék, amit a gyerekeinknek adhatunk

Igazán különleges és boldog időszaka lehet az évnek a karácsony és az újévi napjai, de a családok érzelmi hullámvasútként is megélhetik. Néhány pozitív szülői stratégia azonban segíthet, hogy békésebben teljen az ünnepi időszak.
2021. December 11.
Az idő a legnagyobb ajándék, amit a gyerekeinknek adhatunk (Fotó: Getty Images)

Az elmúlt évek kihívásai után vonzó lehet annak az ötlete, hogy ez a karácsony minden eddiginél jobb legyen. Azonban ha túl nagy nyomást helyezünk magunkra a tökéletes ünnepi időszak megteremtéséért, az az ellenkezőjét válthatja ki.

A kidspot.com portál szerint ez nem csak a túl sok tennivaló és az önmagunk túlvállalására irányuló nyomásról szól, emellett pénzügyi nyomás is van. Beleeshetünk abba a hibába, hogy észrevétlenül túlköltekezünk az ajándékokat illetően, mert a gyerekeknek nehéz éveik voltak. De valóban a “tökéletes ajándék” teremtene boldog ünnepet a gyerekek számára?

Nem a valódi kapcsolódás apró pillanatai azok, amelyeket igazán értékelünk? Gondoljunk vissza a kedvenc karácsonyi emlékeinkre a gyermekkorunkból. A játékok könnyen feledésbe merülhetnek, és hajlamosak vagyunk inkább az együtt töltött vidám pillanatokra és a szeretetteljes légkörre visszaemlékezni.

Az időnk mindig fontosabb a gyermekeinknek, mint bármi más. Ezért teljesen rendben van nemet mondani az olyan dolgokra, amelyeket nem engedhetünk meg magunknak.

A kisgyerekek szeretik a különleges nappal járó izgalmat, a vidám hangulatot és persze a meglepetéseket is. Az idősebb gyerekek pedig meg tudják érteni, hogy bár a karácsony különleges időszak, nem korlátlan a költségvetésünk. Az ünnepek előtt leülhetünk velük, hogy nyugodtan beszéljünk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, és hogy ötleteket kapjunk tőlük az ünnepléssel kapcsolatban.

Hogy a karácsony még emlékezetesebb legyen, koncentráljunk az apró dolgokra  sétáljunk a városban, és nézzük meg a karácsonyi fényeket, süssük meg együtt a kedvenc családi süteményt, nézegessük közösen a korábbi családi karácsonyok fotóit, társasozzunk együtt, vagy készítsünk saját karácsonyfadíszeket.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy boldog legyen ez az időszak, ezért legyenek reálisak az elvárásaink magunkkal, a gyerekeinkkel és másokkal szemben is. Előre beszéljük meg a gyerekekkel, hogy mik a tervek a karácsonyi napokra, különösen, ha másokat is meglátogatunk. Előfordulhat, hogy el kell viselnünk néhány nehéz pillanatot a szórakozás és az öröm mellett – és ez így van rendjén.

Elengedni a tökéletesség iránti vágyat, és érzelmileg teljesen jelen lenni az apró, egyszerű, boldog pillanatokban nem mindig könnyű, de ha egy kicsit jobban oda tudunk erre figyelni, és a gyerekeinknek is modellezni ezt, akkor valami olyat adhatunk nekik, ami nagyon értékes.

Cikk forrása: kidspot.com.au