Kisgyerek

Az apa-lánya kapcsolat minősége életre szóló hatással van lányok egészségére

Sokat hallunk arról, hogy az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az olyan stresszcsökkentő gyakorlatok, mint a jóga, jót tesznek a nők egészségének. De mi a helyzet az apa-lánya kapcsolat élethosszig tartó hatásával?
2022. Január 18.
Az apa-lánya kapcsolat minősége életre szóló hatással van lányok egészségére (fotó: Getty Images)

Mi köze van az apáknak a lányaik egészségéhez? Mint kiderült, nagyon is sok. Azok a csecsemők és kisgyermekek, akiknek az apja nagymértékben részt vesz a gondozásukban, jobban és tovább alszanak. Ezek a kislányok egész nap pihentebbek. És azok a gyerekek, akik kipihentek ezekben a korai években, kisebb valószínűséggel lesznek elhízottak gyermek- és serdülőkorukban, sőt, azon túl is.

Ez azért fontos, mert az elhízott lányoknak nagyobb valószínűséggel lesznek élethosszig tartó egészségügyi problémáik, amelyek gyakran már tinédzserkorukban elkezdődnek: cukorbetegség, szívbetegségek, gerinc- és ízületi problémák, emésztési problémák, álmatlanság és alvási apnoe. Az elhízás növeli a vetélés és koraszülés kockázatát, valamint több közöttük a mellrákos megbetegedés aránya is.

A jó apaság a fiatal lány stresszszabályozó rendszerére is hatással van.

Amikor az apa “durvulós” játékba bocsátkozik, és arra bátorítja kislányát, hogy vegyen részt kihívást jelentő feladatokban, amelyek kissé “ijesztőek” és “stresszesek”, a teste a kortizolszint megemelésével reagál, ami természetes, amikor a szervezetünk félelmetes vagy stresszes helyzetekkel találkozik. Amikor azonban megvigasztalja, támogatja és bátorítja kislányát ezekben az “ijesztő”, “stresszes” helyzetekben, akkor megtanítja neki, hogyan csökkentse a teste kortizolszintjét, és hogyan hozza vissza a teste stresszszabályozó rendszerét egy nyugodt, pihentető állapotba.

Ma már tudjuk, hogy a nagyon fiatal gyermekek megtanulják, hogyan kezeljék a stresszt, és ez a minta egész életükben megmarad. Amikor tehát egy apa megtanítja a lányát arra, hogyan csökkentse a kortizolszintjét, olyan egészséges szokást ad át neki, amely általában egész hátralévő életében segíti őt.

Az apjukkal jó kapcsolatot ápoló lányoknak megfelelőbb a kortizolszintjük, mint az apjukkal távolságtartó vagy konfliktusos kapcsolatban álló lányoknak. Például a főiskolán azoknak a lányoknak, akik úgy érzik, hogy az apjuk nem kedveli őket eléggé, vagy úgy érzik, hogy az apjuk csalódott bennük, abnormálisan magas a kortizolszintjük. A rossz apa-lánya kapcsolatokkal rendelkező főiskolás nőknél pedig több az álmatlanság, a fejfájás és a gyomorprobléma.

Más női egészségügyi problémák is összefüggnek az apa-lánya kapcsolattal. Ezek közé tartoznak az étkezési zavarok, a kábítószer- és alkoholfogyasztás, valamint a kockázatos szexuális viselkedés.

Érdemes megjegyezni, hogy azok a főiskolás lányok, akik úgy érzik, hogy apjuk szereti és elfogadja őket, kevésbé valószínű, hogy tivornyáznak, részegen vezetnek, védekezés nélkül élnek nemi életet vagy drogoznak. Érdekes módon ebben a nagyszabású vizsgálatban az anyával való kapcsolatnak nem volt jelentős hatása ezekre a kockázatos viselkedések egyikére sem.

Röviden, a jó apaság jót tesz a lány egészségének – nemcsak gyermekként, hanem tinédzserként és nőként is. Az, hogy egy lánynak milyen a kapcsolata az apjával kihat a súlyára, a stresszkezelési technikájára, a drog- és alkoholfogyasztásra, valamint arra, hogy mennyire mennek bele egészségkárosító, kockázatos helyzetekbe.

(Cikk forrása: psychologytoday.com)