Kisgyerek

Az allergia karácsonykor sem kímél

Az ünnepek alatt az allergiás tünetek fokozódhatnak. A karácsonyfa, az illatos gyertyák és a készülődéssel járó stressz is felerősítheti a panaszokat.
2011. December 16.

Tünetek és allergének

Nátha, orrmelléküreg-gyulladás, hörghurut – ha a felsorolt panaszok évről-évre hasonló időpontban jelentkeznek érdemes utána járnunk, mi állhat a tünetek hátterében. A diagnosztizált allergiás betegek már tudatosan kerülik azt az allergént, ami a tüneteket okozza.

A probléma, hogy az allergia a nem diagnosztizált és nem kezelt betegeknél gyakran más kórképekkel összetéveszthető formában jelentkezik – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

Aki rendszeresen küzd a felsorolt betegségek elhúzódó tüneteivel a téli időszakban, könnyen lehet, hogy valójában lakáson belüli allergia jeleit tapasztalja. A háziporatka mellett a penészgomba a két leggyakoribb allergénforrás a lakásban.

Mű vagy igazi?

Penészgomba allergiás betegeknél a tüneteket a karácsonyfa is fokozhatja. A fenyőkön az erdőkben is penészgomba telepedhet meg. A kivágott fákon a szabad ég alatt, zsúfolt, nedves környezetben való tárolás következtében pedig a gombatelepek tovább növekedhetnek. A lakásba kerülve ezek után természetesen azonnal megjelennek a belső levegőben is, amire az arra érzékenyek sűrű tüsszögésekkel, köhögéssel reagálhatnak. Számukra ideális választás lehet a műfenyő vásárlása.

Illatosítók

Potpourri, gyertyák és illóolajok – a karácsonyi hangulat elengedhetetlen kellékei. Tudnunk kell azonban, hogy a potpourri szárított növényi összetevői szintén penész spórák táptalajai lehetnek, ezért allergiások semmiképp ne tegyék olyan helyre, ahol közvetlenül belélegezhetik – dohányzóasztalra, vagy hálószobába – az illatosítóval teli dekorációt.

Az allergia karácsonykor sem kímél

Bizonyos illatanyagok az arra érzékenyeknél szintén felerősíthetik a tüneteket. Az illatosított gyertyák egy része is problémát okozhat, mivel olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek vérbőséget okozhatnak az orrban, tüsszögést és orrfolyást válthatnak ki, asztmás betegeknél akár rohamot is provokálhatnak.

Rosszul megválasztott ajándék

A háziporatka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, kedvelt élőhelyei ezért az ágynemű, matrac, kárpitozott kanapé és a plüssállatok. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is. Nem tanácsos ezért semmilyen bolyhos kedvenccel meglepnünk háziporatka allergiás ismerősünket.

Nem baj, ha nem tökéletes!

A leggondosabb előkészületek mellett is megeshet, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan szeretnénk. A stressz köztudottan gyengíti védekező képességünket, ha idegeskedünk, könnyebben kapunk el fertőzéseket. Stressz hatására az allergiás tünetek is felerősödhetnek. Ne akarjuk tökéletesre szervezni az ünnepeket, ne vállaljuk túl magunkat. Hagyjunk időt a pihenésre és az ünnepek is allergiamentesen telnek!

További információ: www.allergiakozpont.hu

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mukoviszcidózis – egy rettegett génbetegség
  • Befolyásolja az allergia kockázatát, mikorra esik a terhesség
  • Tüsszögés, piros szemek
  • Ezért jó, ha kerülöd a mogyoród terhesség alatt
  • Forrás: Allergiaközpont