Kisgyerek

Autoimmun betegségek gyerekkorban

Az immunrendszer, mint egy jól szervezett hadsereg, kivédi a külső támadásokat. Időnként azonban hibás parancs érkezik, és a katonák a szervezet ellen fordulnak.
2011. Május 03.

Többféle zavar is keletkezhet az immunrendszerben. Alulműködése esetén visszatérő vagy szokatlan fertőzések támadják meg a beteget. Az autoimmun betegség ezzel szemben a túlműködés eredménye, amikor a védekezőrendszer saját maga ellen fordul.

Az orvostudomány ma még nem tudja, hogy e hibás parancsot ki és mikor adja ki: a genetikai hajlam és még számos egyéb környezeti tényező együttes eredménye ez az állapot, melyben kórokozó jelenléte nélkül lángol fel gyulladás a különböző szövetekben. A következmény rendkívül sokféle lehet, a legkülönbözőbb ízületi gyulladások, cukorbetegség, bőrbetegségek, emésztőszervi problémák alakulhatnak ki.

Fontos tudni, hogy – a közvélekedéssel ellentétben – már gyerekkorban is meglehetősen gyakori, ráadásul az autoimmun betegségek jelenleg még nem gyógyíthatók. Ez ugyan nem hangzik túl jól, mégsem kell pánikba esni a diagnózis hallatán! A megfelelő, időben megkezdett és rendszeresen felügyelt terápia célja a tünetmentesség: a kis betegek pedig épp olyan teljes életet élhetnek, mint kortársaik.

Fájós térdek, gombóc bokák

Gyerekkorban a leggyakoribb autoimmun betegség a krónikus ízületi gyulladás. Egy-két hétig tartó heveny gyulladás gyakran kialakul a gyerekek szervezetében, például felső légúti huruthoz kapcsolódva. A hosszú ideig tartó gyulladások mögött azonban legtöbbször ismeretlen eredetű gyermekkori ízületi gyulladás (juvenilisz idiopátiás artritisz, röviden JIA) áll. Az elnevezés olyan betegséget takar, amely 16 éves életkor előtt kezdődik, legalább hat hete fennáll, és oka ismeretlen.

Egyéves kor előtt rendkívül ritka, ha mégis előfordul, akkor annak mindenképpen örökletes oka van. A betegség felismerését nehezíti, hogy gyakran panaszmentes, a gyerekeknek nem okoz fájdalmat. Emiatt aztán sokszor későn kerülnek orvoshoz a kicsik, ami a kezelés késése miatt ízületi károsodást is okozhat. Jellemző, hogy jó és rosszabb időszakok követik egymást.

A terápia célja az, hogy ezeket a hullámokat leradírozza, és folyamatosan tünetmentessé tegye a gyerekeket. A gyógyszeres kezelés és a fizikoterápia párhuzamosan nyújt segítséget. Húsz-harminc éve a gyerekek jelentős része még kerekes székbe kényszerült emiatt, vagy legalábbis jelentősen korlátozott lett mozgásában. Ma már az élsportolók között is akad olyan, aki ezzel a betegséggel él együtt!

A gyerekkori krónikus ízületi gyulladás jelei

  • megváltozik a gyerek mozgásteljesítménye
  • látható duzzanatok alakulnak ki a végtagok ízületein
  • mozgáskorlátozottság jelentkezik – például a kisgyerek nem tudja ugyanúgy behajlítani, vagy nem tudja teljesen kinyújtani a térdét (vagy egyéb ízületét), mint korábban
  • az addig izgő-mozgó apróság fáradékonnyá, visszahúzódóvá válik
  • az óvónő panaszkodik, hogy semmilyen mozgásos játékra nem bírja rávenni a lurkót
  • piciknél nagyon jellemző, hogy séta közben hamar ölbe kérik magukat
  • Láz ok nélkül

    A közösségbe járó, óvodás korú gyerek a téli időszakban akár hat-nyolc lázas betegségen is áteshet. Ez teljesen normális jelenség lehet, hiszen a kicsi szervezete folyamatosan találkozik új kórokozókkal – védekezőrendszere megtanul harcolni a betolakodókkal, és védettséget szerez velük szemben. Ha viszont a rendszeresen visszatérő láz nem kapcsolható hurutos vagy más fertőző betegséghez, úgynevezett periodikus láz állhat a háttérben.

    Ebben az esetben a velünk született védekezőképesség zavaráról van szó, amikor a láz nem a kórokozókkal való találkozás eredménye. Ez a betegségcsoport a statisztika szerint rendkívül ritka hazánkban. Ennek az az oka, hogy ritkán ismerik fel. Valószerűtlen, hogy a betegség megtorpanjon egy-egy országhatár láttán, a helyzet mégis az, hogy a nyugat-európai országokban nagyságrendekkel több beteget diagnosztizálnak, mint Európa középső és keleti felében.

    A gyermekreumatológusok éppen ezért most kampányszerűen igyekeznek felhívni a figyelmet a periodikus lázra – hiszen kezelni csakis a fölismert betegséget lehet. A jó diagnózis felesleges vizsgálatok sorától menti meg a beteget, nem beszélve arról, hogy a megfelelő terápiával elkerülhetővé válnak a súlyos szervi károsodások.

    A periodikus láz tünete lehet, figyelj rá!

  • fertőzés egyéb jele nélkül rendszeresen visszatérő lázas időszakok alakulnak ki (vagyis a lázhoz jellemzően nem csatlakozik hurut, alsó- vagy felső légúti fertőzés)
  • a kicsinek a láz mellett gyakran van kiütése, sokat fáj a feje
  • a lázas időszakok során hasi panasza is van és/vagy az ízületeit fájlalja
  • gyakran előfordul, hogy a hideg hatására furcsa módon láz, kiütés, ízületi fájdalom jelentkezik
  • gyakran tűnik úgy, mintha influenzás volna
  • a családtagok között más is szenved hasonló panaszoktól
  • Támad a cukor

    A kisgyerekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegséget – gyermekkori diabétesz mellitusz néven is hallhattál róla – az inzulin hormon teljes hiánya okozza. Ebben az esetben is arról van szó, hogy a szervezet önmaga ellen fordul, és megtámad egy szervet: itt éppen a hasnyálmirigy inzulintermelő rendszerét, a szigetsejteket semmisíti meg.

    A létfontosságú inzulin hiánya felborítja az anyagcserét, lehetetlenné válik a cukor lebontása és elégetése, ami ahhoz vezet, hogy a cukor kiürül a vizelettel a szervezetből. A betegség nagyon jellegzetes tünetekkel jár. Ha ezeket időben felismeri a szülő vagy az orvos, elkerülhető az anyagcsere összeomlása és a kóma.

    A cukorbetegséget mindig kórházban kezdik kezelni. A szakorvos beállítja a vércukorszintet úgy, hogy a normális tartományba essen, és megtanítja a szülőt és a kis beteget a szükséges eszközök (vércukormérő, inzulininjekció) használatára. A cukorbetegség egész életén át elkíséri az érintettet. Ez az első időkben óriási terhet ró az egész családra, hiszen sok szokást át kell alakítani. Ám a megfelelő kezelés és életmód ugyanakkora esélyt ad a kicsinek a teljes életre, mint társainak.

    A mai modern orvoslásnak hála már arra is mód van, hogy a betegség jól ismert felnőttkori szövődményeit (a különféle érbetegségeket) elkerülje a cukorbeteg.

    Jó, ha tudod:

    A cukorbetegség gyakran társul más, szintén egy szervet érintő autoimmun betegséggel. A megjelenés sorrendje bármilyen lehet. Ha a kicsi lisztérzékeny, pigmenthiányos vagy autoimmun pajzsmirigygyulladása van, akkor fokozottabban kell figyelni a cukorháztartására, illetve cukorbetegség esetén is számítani lehet ezeknek a betegségeknek a felbukkanására.

    A cukorbetegség tünetei

  • feltűnően sokat iszik – akár 3-5 liter vizet is naponta
  • gyakran pisil
  • pelenkás kicsiknél gyakori pelenkacsere, illetve a nemi szervek környékének kipirosodása, felmaródása
  • a már szobatiszta gyerek újra bepisil
  • lassan gyógyuló sebek
  • acetonszagú lehelet
  • hirtelen testsúlycsökkenés
  • a csecsemők fejlődésének megtorpanása
  • fokozott étvágy
  • bágyadtság, állandó fáradtság
  • hányás, hasmenés – gyakran egyszerű fertőzésnek tűnik, de ha más tünetekkel párosul, vagy voltak már más előjelek is, sürgősen fordulj orvoshoz!
  • az éhes kisgyerek viselkedése megváltozik, agresszívvé válik
  • Egy-egy tünet önmagában még nem ok az aggodalomra. De ha bizonytalan vagy, késlekedés helyett inkább fordulj a házi gyermekorvoshoz!

    Ki segíthet?

    Ha arra gyanakodsz, hogy a kicsinek autoimmun betegsége van, legelőször a házi gyermekorvost keresd fel – ő az alapvizsgálatok elvégzésével és vérvizsgálattal hamar kiszűrheti a hasonló tünetekkel jelentkező egyéb betegségeket. Ezek után, ha továbbra is gyanús, az autoimmun betegség típusától függően irányít majd megfelelő szakemberhez:

    – Az egyetlen szervet érintő, úgynevezett szervspecifikus autoimmun betegségeket (mint például a cukorbetegség vagy az autoimmun pajzsmirigygyulladás) az adott szakterület orvosai kezelik.

    – Ha általános, úgynevezett szisztémás (vagyis kiterjedt, nem egy szervre korlátozódó) autoimmun betegségről van szó, akkor a reumatológiára küld benneteket az orvos.

    Alternatív megoldások

    Manapság nagy a természetes gyógymódok és a betegségek lelki hátterét feltérképező nézetek divatja. Valóban vonzóbb a különféle természetgyógyászok által felkínált gyors gyógyulás esélye a gyakran egész életen át tartó orvosi kezeléssel szemben, és a lelki háttéren sem fölösleges elgondolkodni. A csodaszerek hatása azonban nagyon kérdéses.

    Ne kockáztass! Az autoimmun betegségek minden esetben szakorvosi ellátást és felügyeletet igényelnek, és sajnos szinte mindig szükséges a gyógyszeres terápia is. Az orvosok általában nem zárkóznak el a párhuzamos kezeléstől, ezért ha alternatív megoldásokat is alkalmaznál, erről minden esetben tájékoztasd őket is!

    A stressz a ludas?

    Nem! Sok helyütt hallhatsz, olvashatsz a stressz negatív, betegítő hatásáról, ami valóban létezik is. Az autoimmun folyamatok esetében azonban legfeljebb katalizátorszerepe lehet a feszült élethelyzetnek, önmagában a stressztől nem alakul ki ilyen betegség. Az előfordulhat, hogy például a genetikailag is örökölt cukorbetegséget, amely egyelőre láthatatlanul, de már ott van a kicsi szervezetében, lelki megrázkódtatás hozza felszínre.

    De ugyanezt a szerepet vírusfertőzés vagy serdülőkori hormonváltozások is betölthetik. Tekints inkább úgy az autoimmun betegség megjelenésére, mint szerencsétlen véletlenek összjátékára. Nem a te hibád!

    Autoimmun betegségek gyerekkorban

    Dr. Luczay Andrea gyermekgyógyász,endokrinológus, diabetológus

    Autoimmun betegségek gyerekkorban

    Dr. Constantin Tamás gyermekgyógyász, gyermekreumatológus.

    További cikkeink az autoimmun betegségről:

  • Cukorbetegség: a diétától a gyógyszerekig
  • Bűnös a kenyér?
  • Érzékeny egyensúly
  • Nem arányos az ár a biztonsággal?
  • Forrás: Kismama magazin