Kisgyerek

Alvási problémák a gyerekeknél, amelyekre érdemes odafigyelni

Alvási problémáik a kisgyerekeknek is lehetnek, amelyekre nem árt odafigyelni.
2020. Január 30.
Alvási problémák a gyerekeknél, amelyekre érdemes odafigyelni (Fotó: iStock)

Milyen jelekre érdemes odafigyelned?

Horkolás vagy hangos légzés

Ha azt veszed észre, hogy a kisgyerek horkol, vagy nagyon zajosan lélegzik alvás közben, a szakértők szerint az bajt jelezhet a légutaknál. Ha a te gyermekednél is fennáll ez a tünet, akkor érdemes erről beszélni a gyerekorvossal is. Ha hosszú távon fennáll ez a panasz, az befolyásolhatja az arc részeinek fejlődését, fog-, illetve ínyproblémákat okozhat, de akár torokfertőzést is. Emellett az alvás minőségére is hatással lehet, és akár olyan komoly probléma is kialakulhat, mint az alvási apnoé.

Gyakori éjszakai ébredés

Az éjszakai ébredés alapvetően normális dolog, de ha a kisgyermek gyakran kel fel, az már problémát is jelezhet. Valójában mindenki megébred éjszaka többször, de ez annyira rövid ideig tart, hogy már visszaalszunk, mire egyáltalán észrevennénk a dolgot.  Ha a gyermeked sokszor felébred úgy, hogy nem képes azonnal visszaaludni, és akár segítség kell neki az altatáshoz, az utalhat az önálló alváskészség hiányára, illetve az alvásidő ütemezésének problémájára is. Ahogy a gyakori ébredés, a hosszú ideig tartó éjszakai ébrenlét is jelezhet gondokat.

Gyakori alvás napközben

Ha valaki jól alszik éjszaka, az nem valószínű, hogy nappal el fog aludni – éppen ezért, ha a gyermeked többször elbóbiskol nap közben, akár a különböző tevékenységek alatt is, arra jobb odafigyelni. Ez ugyanis jelezheti, hogy a gyermek elég sok ideig alszik, de nem elég mélyen, így fáradt marad. Ezt egy alvásklinikán könnyedén ki tudják vizsgálni.

Gyakori rémálmok

Nagyon nyugtalanító a szülőnek is, ha a gyermek gyakran ébred rémálmokból, amelyek után ideges is marad, nem lehet megnyugtatni, és nem tud visszaaludni sem. Ha ez gyakran fordul elő, akkor érdemes a gyermekorvoshoz, illetve pszichológus szakemberhez fordulni.

Nyugtalan éjszakai mozgás

Ha azt veszed észre, hogy gyermeked sokat mozog éjszaka, alvás közben, az néha jelezhet problémát, de nem minden esetben. Nyugtalanságra akkor adhat okot, ha rendellenes légzéssel jár együtt a kicsinél. Emellett a gyerekeknek is lehet nyugtalan láb szindrómájuk, amelyre a lábak fájdalma is felhívhatja a figyelmet, és amely nehezíti a nyugodt alvást.

Nehéz elalvás

Ha egy aktív nap után is nehezen alszik el a kicsi, amiatt sem árt egyeztetni az orvossal. Ennek lehet oka az is, hogy a gyermek nem tudja levezetni rendesen a stresszt, de a túlzott képernyőidő is lehet a probléma forrása.

Félelem a lefekvéstől

Ha a gyermek fél egyedül lefeküdni, az minden esetben azt jelenti, hogy még nem tudja megnyugtatni magát, ezért szüksége van a szüleire lefekvéskor. Ilyenkor érdemes lassan átszoktatni az egyedüli lefekvésre, és megnyugtatási stratégiákat bevetni, mint például a különböző légzőgyakorlatok.

Alvajárás

Ha a gyermek alvajáró, akkor minden esetben egyeztetni kell a gyerekorvossal. Ez az állapot nagyon veszélyes lehet, mert a gyermek nekimehet dolgoknak és megsérülhet. Nem szabad felébreszteni az alvajáró gyereket, helyette óvatosan segíteni kell neki visszafeküdni aludni.(A cikk forrása: romper.com)Kapcsolódó írásaink: