Kisgyerek

Affektív apnoe: mit tegyünk, ha nem vesz levegőt a gyerek?

Az affektív apnoe rémisztő jelenség, heves érzelmekkel kísért légzéskimaradást jelent. Mi áll a jelenség hátterében, hogyan előzhető meg, mit tehetünk, ha bekövetkezik?
2018. Április 10.
Affektív apnoe: mivel előzhető meg?

Az affektív apnoe kifejezésből az apnoe légzéskimaradást jelent, az affektív szó pedig az indulatokkal, érzelmekkel áll kapcsolatban. A kifejezés azonban nem kizárólag a hisztinél jelentkezik, más érzelmi állapot is kiválthatja – úgy mint, ijedtség, düh, nevetés vagy fájdalom.

Rendszerint 6 hónapos és 4 éves kor között jelentkezik, a gyakoriság csúcsa egy éves korra tehető. A gyermek életkorának előrehaladtával csökken az előfordulás gyakorisága, 6 éves kor felett nem fordul elő.

Különféle formái vannak az affektív apnoénak. Ijedtség vagy fájdalom hatására a sápadt (pallid) forma jelentkezik, ami azonnali eszméletvesztéssel is járhat. Jellemzője, hogy a baba keveset vagy egyáltalán nem sír. A gyermek sápadt, bőre nyirkos, szívverése lelassulhat. Előfordulhat végtagrángás és bepisilés is. Gyakran keverik össze ezt a formát az epilepsziával.

Másik formája kéküléssel jár. Ebben az esetben, a gyermek erősen sír, dühtől, fájdalomtól vagy frusztrációtól váltódik ki. Légzése ilyenkor gyors, erőteljes lehet. Jellemző, hogy sírás közben a gyermek egyszer csak nem vesz levegőt, ekkor az oxigénhiány miatt a bőr elkékülhet vagy elvörösödhet leginkább az ajkak körül. A csökkent agyi oxigén ellátottság miatt a gyermek rövid időre eszméletét is veszítheti és ilyenkor végtagrángás is tapasztalható.

Az affektív apnoe háttere nem tisztázott, de valószínűleg több tényező is kiválthatja. Okozhatja genetikai hajlam, az agyi véráramlás csökkenése, kapcsolati zavarok a szülő-gyermek között, vashiányos vérszegénység.

Hogyan előzhetjük meg az affektív apnoét?

Ha erre hajlamos a gyermekünk, akkor igyekezzünk kerülni azokat a helyzeteket, amikben heves érzelmek, sérülések érhetik. Fontos, hogy figyeljünk a sírásra: a hangjára, hangnemére, ha változik és az a veszély fenyeget, hogy kimarad egy-egy lélegzetvétel, akkor közelről, erőteljesen fújjunk a gyermek arcába. Hideg vízzel érjünk hozzá a gyerek arcához, testéhez. Nyugodtak próbáljunk maradni, tereljük el a figyelmét. Soha ne kiabáljunk rá, mert a gyerek a jelenséget a szidással, ijedtséggel foga összekötni. Ájulás esetén arra figyeljünk, hogy a gyermek ne üsse meg magát.Forduljunk orvoshoz, ha a gyermek beütötte a fejét, ha a tünetek egyre sűrűbben fordulnak elő, súlyosbodnak. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget azonnal.Hívjuk azonnal a mentőt, ha egy affektív apnoés rosszullét után a gyermek nem ébred fel és nem lélegezik, ez ugyanis más betegségre utal.Bár az affektív apnoe ijesztő a környezetnek, ennek ellenére ártalmatlan és nincs semmilyen hosszútávú következménye. Az életkor előrehaladtával a rohamok ritkulnak és meg is szűnnek. Gyógyszeres terápiára igen ritkán kerül sor.(Cikk forrása: gyogyhirek.hu)Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: gyogyhirek.hu