Kisgyerek

A szelíd nevelés nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szelíd vagy gyengéd nevelésről sokat hallani mostanában, a kétségtelen előnyei mellett azonban nem mindig könnyű követni.
2022. Május 01.
A szelíd nevelés nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik (fotó: Getty Images)

A szelíd más néven gyengéd nevelés lényege, hogy a gyerek érzéseit állítja középpontba, a szülő-gyermek viszony támogató, partneri és oda-vissza tiszteletteljes. Azaz nem autoriter, nem erőből kívánja megoldani a gyermeknevelés kihívásait.

A szelíd nevelés gondolata sokak számára jól hangzik, hiszen ki ne akarna boldog, magabiztos, kiegyensúlyozott gyermeket, olyat, aki képes a saját érzelmeit megérteni és szabályozni. Azonban mint minden nevelési stílusnak ennek is megvannak a maga buktatói, főként akkor, ha egy TikTok-videó vagy Insta poszt alapján dönt úgy valaki, hogy ez a módszer remekül hangzik és ezentúl ezt az iskolát követi. Ugyanis nyugodtnak és összeszedettnek maradni úgy, hogy közben szelíden, mégis határozottan irányítjuk a gyereket, nem egyszerű feladat. Megvannak a maga határai.

Tagadhatatlan, hogy a gyengéd nevelés milyen előnyökkel jár. A valóság azonban az, hogy olyan elvárásokat is támaszt a szülő felé, amelyek sok szülő számára kimerítőek lehetnek.

Jen Lumanlan, kaliforniai szülő, és szülőséggel kapcsolatos podcast házigazda egy csoportot hozott létre, ahol arra kérte a szülőket, írják le, hogyan élik meg a szelíd nevelést a hétköznapokban. A legtöbbször éppen ez a kimerültség, kimerítő hétköznapok fogalmazódtak meg.

Más nevelési stílusokhoz képest a szelíd nevelés gyakran időigényes. Nincs alapértelmezett ok-okozat, mint a tekintélyelvű nevelésnél, ahol ha a gyerek megszegi a szabályt minden alkalommal van egy előre meghatározott büntetés. A szelíd szülői magatartás több időt és odaadást igényel. Az adott helyzetre reagál a szülő, anélkül, hogy megengedő lenne és hagyná, hogy a gyermek szabja meg a határokat és alakítsa a szabályokat.

Nagyon fontos azt is tudnunk, hogy nem könnyű szakítani a múlttal: sok szülő tekintélyelvű nevelésben részesült, nekik meg kell tanulniuk felülírni azokat a mintákat, amelyeket ők tanultak meg gyerekkorukban. A kultúránk egyébként is arra szocializál minket, hogy a gyerekeknek viselkedniük, engedelmeskedniük kell. Sokan azt gondolják, hogy két véglet létezik: a mindent megengedő és a tekintélyelvű. Pedig van egy harmadik is, a szelíd nevelés.

A gyereknevelés nehéz, függetlenül attól, hogy milyen megközelítést érzünk magunkénak, jó eséllyel inkább keverni fogunk több iskolát. A gyengéd vagy szelíd nevelés nem olyasmi, amit mindig jól tudunk csinálni, de tudatosabbá teheti a szülőségről és gyereknevelésről alkotott elképzeléseinket.

(Cikk forrása: parents.com)