Kisgyerek

A sport is hizlalja a gyerekeket?

A csapatsport közvetett módon testsúlynövekedéshez vezethet a gyerekeknél, mert a tréningek és a mérkőzések után sokkal több kalóriás finomságokkal kényeztetik őket, mint amennyit a mozgással elégettek - derül ki egy kutatásból.
2014. Május 09.

A legtöbb szülő kiváló edzéslehetőségnek és társasági programnak tartja a csapatsportokat a gyermeke számára. Egy tanulmány azonban rávilágít, hogy ez akár hizlalhatja is a csemetéket. Az edzések mérkőzések utáni lakoma kalóriabevitele ugyanis jócskán felülmúlhatja a mozgással elégetett mennyiséget.

Az egyesült államokbeli kutatók baseball-csapatban játszó gyerekeket vettek górcső alá a Childhood Obesity című szakfolyóirat hasábjain. A fiatalok magas kalóriatartalmú falatokat és cukros üdítőket fogyasztottak, ami súlyproblémákat eredményezhet.

“Bár a csapatsport kiváló lehetőséget biztosít a fizikai aktivitásra, a társasági interakcióra és az egészségtudatos viselkedésre, a hozzá társuló táplálkozást gyakran kevésbé egészséges ételválasztások, magas kalóriatartalmú összetevők és kevesebb értékes tápanyag jellemzi” – fogalmazott Joseph Skelton, az észak-kaliforniai Wake Forest Baptista Orvosi Központ gyermekorvos professzora.

A kutatócsoport a csapatjátékosok és családtagjaik által elfogyasztott ételeket figyelte meg 12 mérkőzésen keresztül. A csemeték mindannyian 8-11 éves fiúk voltak, akik hat baseball-csapatot alkottak. Világossá vált, hogy az ételek többsége magas kalóriatartalmú volt, köztük sült krumplival, édességekkel és cukros üdítőkkel. Az ételek és az italok csaknem 90 százalékát az iskolai étkezdében vásárolták.

“A csapatsport ettől még roppant fontos a gyerekek aktivitásának és fejlődésének szempontjából” – tette hozzá a társszerzőként közreműködő Megan Irby, aki szerint a szülőknek érdemes előre megtervezniük az étkezéseket az egészségesebb ételválasztás érdekében.A sport is hizlalja a gyerekeket?

Forrás: Medipress