Kisgyerek

A pandémia alatt akár 30%-kal is nőhetett a gyermekbántalmazások száma

Ismerd fel, és tegyél ellene címmel gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország, az akcióhoz tartozó plakátok már megjelentek az ország több pontján.
2020. November 06.
Gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország (Fotó: Getty Images)

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége.

A világon egymilliárd gyermeket érint évente a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak és közülük 40 ezren válnak emberölés áldozatává. Magyarországon az elmúlt időszakban gyermekgyilkossági és szexuális kizsákmányolási bűnesetek irányították a közvélemény figyelmét erre a témára. A koronavírus járvány okozta bezártság, félelem, egzisztenciális bizonytalanság 2020-ban még veszélyesebbé tette a világot a gyerekek számára, a pandémia alatt becslések szerint akár 30%-kal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma.

A unicef.hu/bantalmazas oldalon a feliratkozó érdeklődők ingyenes mini kurzusban ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak szülőknek, pedagógusoknak, maguknak a gyerekeknek, de legfőképpen mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.

“Mindenki találkozhat a jelenséggel és alighanem sokan sokszor találkozunk is, – az utcán, játszótéren, az iskolában, a neten, bárhol – csak nem feltétlenül gondolunk bele vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy ránk tartozik-e, közbeavatkozhatunk-e. Az első lépés, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak. A második, hogy átérezzük, hogy nekünk is közünk van hozzá és tegyünk a bántalmazás ellen, védjük meg a gyermeket – mégpedig megfelelő módon. Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk. Az UNICEF Magyarország ezzel a kampánnyal abban is segít, hogy tudjuk, konkrétan mi a teendő ilyen esetekben, pontosan mi a szerepünk, hova fordulhatunk szakavatott, hivatalos segítségért” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF Magyarország a kampányt megelőzően felmérést készített, amely a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. A Publicus 1003 fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint a többség (83%) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel “nevelje” gyermekét. Tizennégy százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót. A megkérdezettek 38%-a szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességei vannak, nem jogai.

A felmérés résztvevőinek többsége (66%) szerint a szülőnek joga van belenézni a gyereke telefonjába, személyes üzeneteibe. A kutatás rámutat arra, hogy minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál alacsonyabb a fizikai bántalmazás elfogadottsága, az “egy-egy pofon belefér” elvet például a diplomások 28%-a tartja elfogadhatónak, míg a szakmunkás végzettségűeknél ez az arány 42%-os. A kutatás során rákérdeztek arra, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak. A szóbeli szidalmazást 30%, a telefon elkobzását 14%, a szobafogságot 20% véli annak. Az eredmények azt mutatják, hogy a szeretetmegvonást (74%), valamint a gyerek némaságra kötelezését, a “beszédmegvonást” (63%) érzik a magyarok a leginkább bántalmazó gyakorlatnak.

“A kutatás eredményei alapján bőven van még tennivaló a bántalmazáshoz fűződő attitűdökkel kapcsolatban, a testi fenyítést elfogadók viszonylagosan magas aránya különösen aggodalomra ad okot. Reméljük, hogy a kampány a szemléletformálásban is segít majd” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője.

Forrás: UNICEF Magyarország