Kisgyerek

A leggyakoribb hibák, amiket az otthonról dolgozó anyák elkövetnek

Otthonról dolgozni sem olyan egyszerű, mint azt sokan elsőre gondolnák. Ha nem szabunk szigorú szabályokat, határokat, akkor könnyen elúszhatunk a feladatokkal. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat, amiket érdemes elkerülnöd, ha otthonról dolgozol.
2020. Február 17.
A leggyakoribb hibák, amiket az otthonról dolgozó anyukák elkövetnek (Fotó: Getty Images)

Az otthonról való munka ideálisnak tűnhet az elfoglalt anyukáknak, de sajnos van néhány buktató, ami nehezíti a dolgot, ha nem állítasz fel bizonyos kereteket. Összegyűjtöttük a leggyakoribb csapdákat, hogy te ezekbe ne ess bele!

Nincs egy bizonyos munkára kijelölt helyed

Ha van egy külön munkaállomás a lakásban, az segíti a szervezést, hiszen minden munkához szükséges eszköz, a számítógép, a dokumentumok egy helyen lehetnek. Sőt, így sokkal könnyebb koncentrálnod, fegyelmezetten elvégezned a napi teendőket, anélkül, hogy kizökkennél. Ideális esetben egy ajtóval elzárt, külön kis szoba az otthoni munkahely, de jobb híján legalább egy sarkot érdemes kijelölni a lakásban, oda állítani egy íróasztalt, majd kialakítani a munkaállomást.

Nem kötsz megállapodást a gyerekekkel

Az otthoni munka legnagyobb nehézsége, ha a gyerekek is otthon vannak, de maradt még munkád, de a kicsik arra kérnek, hogy játszatok inkább. Nehéz ellenállni ilyenkor a gyerekeknek, ezért a legjobb, hogy megbeszéled velük, hogy ha a “munkahelyen” tartózkodsz, akkor ne zavarjanak, így fogod a lehető leghamarabb befejezni a munkát, és mehetsz velük játszani.

Nem tervezed meg a következő napodat

Ha nem tervezed meg előre, másnap milyen dolgaid lesznek, ha nincs napirended, sokkal könnyebben el fogsz úszni. Érdemes naptárt vezetned, vagy olyan applikációt használnod, amelyben priorizálhatod a feladatokat, és jelölheted, amit már elvégeztél. Azokat a feladatokat, amelyeket nem otthon kell elvégezned, hanem bankba, postára, stb. kell hozzá menni, intézd reggel, a nagy tömeg előtt. Ha telefonálnod kell, azt egy elvégzett feladat után tedd, ne közben, hogy ne veszítsd el a lendületet. Vannak olyan szabadúszók is, akik a napi emaileket csak este nézik át, hogy ez se zökkentse ki őket.

Nem követed a napirended

Hiába a tervezés, ha eltérsz ettől, és nap közben belefogsz mindenféle otthoni teendőbe. Érdemes úgy beosztanod az időd, hogy a munka és a házimunka is be legyen ütemezve, és tartsd be ezeket a kereteket. Ne kezdj el mosni vagy mosogatni munka közben – tudjuk, csábító a multitasking, hiszen úgy érezheted, hamarabb készen leszel, és több időd marad majd a gyerekkel lenni, de sajnos a tapasztalatok alapján ez általában épp ellenkezőleg alakul.

Megfeledkezel magadról

Az otthoni munka legnagyobb hátránya minden bizonnyal az, hogy egyedül vagy nap közben, és valljuk be, ez unalmas. Ha adsz magadnak egy kis szünetet, az még produktívabbá tehet, ezért ebédelj odakint, tegyél egy sétát, tarts kávészünetet egy ismerőssel. Egy irodában sem csak a gép előtt ülnél, jó, ha egy rövid időre kiszakadsz a lakásból.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)