Kisgyerek

A kórházi orvosok is meglepődtek a bárányhimlős kisfiú állapotán

A kétéves kisfiú alig jött ki a skarlátból, szinte rögtön bárányhimlős lett. Mielőtt bekerült volna a sürgősségire, az édesanyát és a fiát hazaküldték a háziorvostól, mondván, nem olyan komoly a helyzet.
2018. Október 05.
A kórházi orvosok is meglepődtek a bárányhimlős kisfiú állapotán (fotó:Kate Towers/Mercury Press)

Jasper Allen, a 2 éves brit kisfiú 5 napot töltött a kórházban a teljes testét ellepő piros, kisebesedett és elfertőződött bárányhimlős pöttyök miatt. Ez idő alatt infúziót, vírusellenes gyógyszereket, antibiotikumot és morfiumot is kapott, hogy a szervezete képes legyen megbirkózni a rendkívül súlyossá vált betegséggel.

Sarah, az édesanyja (36) elmesélte a Dailymail-nek, hogy két nappal korábban mielőtt a sürgősségi osztályhoz fordult volna, elvitte a kisfiát a háziorvoshoz, ahol a recepciós, mivel úgy ítélte meg, nem komolyak a tünetek, hazaküldte őket. A kétgyerekes anya most azért kampányol a brit kormánynál, hogy mindenki számára ingyenesen elérhető legyen a bárányhimlő elleni oltás, az ugyanis jelenleg csak kivételes esetekben vehető igénybe.

“A kórházban senki sem hitt a szemének, mikor először meglátták a fiamat. Az összes orvos odasereglett, mert ilyen súlyos bárányhimlővel még soha nem találkoztak. Az is felmerült, hogy fotókat készítsenek Jasperről egy orvosi folyóirathoz” – mesélte az édesanya.

“Én is egy voltam azon anyák közül, aki alig várta, hogy a gyereke elkapja a bárányhimlőt, hogy végre túl legyünk az egészen. Sosem gondoltam volna, hogy ez a betegség ennyire elfajulhat. Jómagam is vezető ápolónő vagyok egy kórházban, így több száz bárányhimlős gyereket láttam, de egyiknél sem volt ilyen agresszív a vírus.” Sarah szerint minden anyuka azt gondolja, hogy az ő gyerekének nagyon durva a bárányhimlője, de mikor megmutatja a képeket a fiáról, eláll a lélegzetük.

Júliusban jelentek meg az első pöttyök a kisfiún pár héttel azután, hogy kigyógyult a skarlátból. Egyik napról a másikra ellepték a kiütések Jasper egész testét, ezért az édesanya felhívta a gyerekorvost, hogy időpontot kérjen. “A recepciós, aki felvette a telefont azonban közölte velem, hogy minden anyuka azt gondolja, hogy az ő gyerekének a bárányhimlője nagyon súlyos, úgyhogy nyugodjak meg, nem kell orvoshoz menjünk. Mivel azonban Jasper láza csak nem akart lemenni, mégis bevittem a rendelőbe, ahol antibiotikumot és más gyógyszereket kaptunk. Otthon aztán órákkal később sem láttam javulást, ezért úgy döntöttem, irány a kórház. Ott végre komolyan vettek, gyorsan ellátták a fiamat és végül 5 napig kezelték antibiotikumokkal, infúzióval, morfiummal. Pontosan tudtam, hogy nem vagyok fóbiás, két gyerekem van és ápolónőként dolgozom. A rendelőkben dolgozóknak sokkal jobban kellene hallgatniuk az édesanyákra, hiszen náluk senki más nem ismeri jobban a gyerekeiket.”

“Ijesztő volt kórházba kerülni, de közben kicsit meg is nyugodtam, hogy végre komolyan vesznek és tesznek valamit a fiam gyógyulása érdekében” – teszi hozzá az édesanya, aki most azon dolgozik, hogy végre Nagy-Britanniában is elérhető legyen a bárányhimlő elleni oltás mindenki számára. Európában, Amerikában és Ausztráliában ugyanis ezt már rutinszerűen alkalmazzák.

Amennyiben úgy látjuk, hogy a normálisnál súlyosabbak a gyermekünk bárányhimlős tünetei, mi se habozzunk mihamarabb felkeresni a gyermekorvost!

(via dailymail)

Kapcsolódó cikkeink bárányhimlő témában: