Kisgyerek

A gyerekek nem “rosszalkodnak”, hanem életkoruknak megfelelően viselkednek

Nem minden gyerek viselkedik úgy, ahogy szülei elvárnák. De ez nem rosszaság, egyszerűen még kicsik.
2022. Január 28.
A hisztit is lehet kezelni (Fotó: Getty Images)

Szülőnek lenni nehéz, de gyereknek lenni még nehezebb. A gyerekeknek meg kell tanulniuk élni, növekedni és eligazodni a világban, mindezt folyamatos próbálkozások és olykor hibák útján teszik. Mielőtt azonban gyermeked rossz viselkedését rosszindulatúságnak vagy rossz temperamentumnak tulajdonítanád, állj meg, lépj hátra, és vedd észre, hogy gyermeked viselkedése valójában életkorának megfelelő.

“A kisgyermekek és az óvodások nem viselkednek rosszindulatúan, hanem igyekeznek kielégíteni szükségleteiket, legyen szó odafigyelésről vagy későbbi lefekvésről” – mondja a Parents.comnak Alyson Schafer, a Drágám, tönkretettem a gyereket című könyv szerzője.

Íme a gyerekek legfrusztrálóbb viselkedései, és hogyan lehet megfékezni őket.

Szelektív hallás

Amikor megkéred, hogy tegye le a kütyüt, és menjen fürdeni, úgy tűnhet, mintha nem hallotta volna. “Szülőként gyakran arra a következtetésre jutunk, hogy gyermekeink szándékosan nem hallgatnak ránk. De gyakran csak elterelődnek, vagy túl jól szórakoznak ahhoz, hogy odafigyeljenek” – magyarázza Shefali Tsabary, A felébredt család című könyv szerzője.

Segíts gyermekednek meglátni a rád figyelés előnyeit. Kezdd azzal, hogy megmutatod, hogy megérted a nézőpontjukat. Lehet, hogy azt mondod: “Látom, egy torony építése előtt állsz. Nem könnyű abbahagyni a játékot. A probléma az, hogy lefekvés előtt mindannyiunknak el kell jutni a fürdőben.” Ezzel visszaadod az erőt a kezébe “Egész nap megmondják a gyerekeknek, hogy mit csináljanak, és ez senkinek nem tetszik” – mondja Joanna Faber, szülőoktató és a Hogyan beszéljünk kicsikkel, hogy ránk figyeljenek? című könyv társszerzője. Próbálj választási lehetőséget kínálni: “Szeretne nyusziként ugrálni, vagy kígyóként csúszkálni a fürdőszobába menet?”

Ha továbbra is figyelmen kívül hagynak, ez egy intő jel lehet, hogy gyermekednek szüksége van arra, hogy érezze az irányítást. Keress több módot arra, hogy a nap folyamán más dolgokba is beleszólhasson, legyen szó akár ruházatuk kiválasztásáról, akár két különböző tevékenység közötti választásról.

Vadulás

A kicsiknek van elég energiájuk, de nem képesek gátolni a testüket – mondja Lise Eliot, a Rosalind Franklin Orvostudományi és Tudományegyetem idegtudományi docense. Minél fáradtabb vagy túlstimuláltabb egy gyerek, annál nehezebben tudja kontrollálni a tetteit.

Mivel a zaklatottság fejlődési szempontból normális, engedd meg gyermekednek, hogy futhasson, akár a szabadban, akár egy erre a célra kialakított szobában. Hagyj elegendő időt a fizikai aktivitásra.

Nyugtalanság

Jó dolog családként elmenni vacsorázni,de vedd figyelembe, hogy kisgyermekeket étterembe vinni általában nem igazán pihentető étkezési élmény. “Csak rövid ideig tudják fegyelmezni magukat, és ha vége a türelmüknek, nem tudnak nyugodtan ülni vagy türelmesen várni” – mondja Dr. Tsabary.

Azért van megoldás, hogy minél tovább az asztalnál tartsd őket. “Hozzatok kifestőkönyveket vagy kis játékokat, hogy lefoglalja őket, és akkor egyenek, amikor ti, ne korábban, különben csak arra várnak, hogy befejezzétek az evést” – javasolja Dr. Tsabary. Kérd a számlát azonnal, amint megérkezik az étel, hogy gyorsan el tudjatok indulni, ha a pici már nyűgös lesz. Ilyen esetekben akár egy tablet vagy okostelefonon nézett mese is segíthet.

Visszabeszél

Amint a gyerek óvodába kerül, felveheti a pimasz hozzáállást társaitól. Aztán egy nap, amikor azt mondod nekik, hogy ideje eltenni a játékaikat és vacsorázni, csípőre teszik a kezüket, és azt mondják: “Hülye vagy!”

“Lehet, hogy a gyermeked haragszik rád, de csak azt másolja, amit egy másik gyerek mondott” – magyarázza Laura Markham, a Békés szülő, boldog gyermek című könyv szerzője. Miközben emlékeztetned kell őket arra, hogy a családunkban nem nevezzük így az embereket, mert ez sérti az érzéseiket, segíts nekik megfejteni, amit éreznek. Mondj valami ilyesmit: “Látom, hogy dühös vagy. Bárcsak továbbra is szórakozhatnál.” Később, amikor megnyugodott, javasolj néhány kedvesebb módot, amellyel tudathatják, hogy érzik magukat.

Dührohamok

Bár úgy tűnhet, hogy gyermeked csak drámázik, az igazság az, hogy nem tudja leküzdeni nagy érzelmeit. “Az ilyen korú gyerekek nem tudják leküzdeni a frusztráció érzéseit, mint a legtöbb felnőtt, és nincs is mindig megfelelő szókincsük ezek kifejezésére” – mondja Dr. Eliot. Ez gyakran egy ördögi körhöz vezet: gyermeked dührohamot kap, dühösen reagál, és még idegesebb lesz.

Próbálj meg soha nem engedni a követeléseiknek, amikor hisztiroham van, különben megtanulják, hogy a roham hatékony stratégia annak eléréséhez, amit akarnak. De légy együttérző és megértő, és biztosítsd őket arról, hogy ott vagy, amikor készen állnak egy ölelésre.

Agresszivitás

Azt látni, hogy gyermeked egy másik gyereket lökdös vagy akár leterít, valóban szívszorító lehet. Ne aggódj: a legtöbb gyerek megtanulja, hogy ne legyen fizikailag agresszív, mire elkezdi az óvodát. Addig is szelíd viselkedést modellezhetitek háziállatokkal és babákkal, hogy bemutasd, hogyan kell másokkal bánni.

Javasolhatsz néhány elfogadható módot csalódottságának kifejezésére. Ha elégedetlenek amiatt, hogy egy játékon kell osztozniuk, tanítsd meg nekik, hogy azt mondják: “Nem akarok veled játszani”, és menjenek el. És tudasd velük, hogy mindig fordulhatnak hozzád segítségért.