Kisgyerek

A bocsánatkérés hat kulcseleme

Hat kulcseleme van a bocsánatkérésnek, amelyek jelentőségteljesebbé teszik a gesztust - melyik kettő kihagyhatatlan ezek közül?
2016. Április 20.

“A bocsánatkérés tényleg beválik, de arra kell ügyelnünk, hogy a hat kulcselem közül minél többet felhasználjunk” – foglalta össze egy kutatást annak vezető szerzője, Roy Lewicki, az Ohiói Állami Egyetem Fisher Üzleti Főiskolájának munkatársa.

A kutatócsoport két vizsgálatban elemezte, hogyan reagál 755 ember a bocsánatkérésekre, amelyek a meghatározott kulcselemek közül 1- -ot tartalmaztak. A lista a következőkből állt: a sajnálat kifejezése, a hiba magyarázata, a felelősség elismerése, a megbánás kimondása, a kártalanítás felajánlása és a megbocsátás kérése.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ha sürget az idő, és rögtön rendbe kell hozni egy kapcsolatot, akkor két elem nélkülözhetetlen a bocsánatkérés sikeréhez. “Eredményeink azt mutatták, hogy a legfontosabb elem a felelősség elismerése” – mondta Lewicki. “Ki kell mondanunk, hogy a mi hibánk, hogy mi követtük el a hibát.” A második helyen a kártalanítás felajánlása áll. A következő három elem egyaránt a harmadik helyen szerepel a listán: a sajnálat kifejezése, a hiba magyarázata és a megbánás kijelentése. A kutatók szerint az utolsó elem, a megbocsátás kérése szükség esetén akár ki is hagyható.

Van, hogy a szülőnek kell bocsánatot kérnie

Természetesen szóbeli bocsánatkérés esetén az érzelem és a hanglejtés is jelentős mértékben befolyásolja a végeredményt. Ha szemtől szemben kérünk bocsánatot, a szemkontaktus, az őszinteség megfelelő kifejezése és az ehhez hasonló tényezők is fontos szerepet játszanak.

Ne feledjük! A szülőnek is tudnia kell bocsánatot kérni a gyermekétől. A hisztis, éppen dackorszakát élő gyerekek bizony tudnak csúnyákat mondani az anyukájukra, de ez fordítva is igaz. Előfordulhat, hogy hirtelen felindultságunkban olyat mondunk, amit egyébként nem is gondolunk komolyan. Ha mi képesek vagyunk megbocsátani gyermekünk szemtelenségét, nekünk is elnézést kell kérnünk tőle az esetleges gorombaságunkért.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Medipress