Kisgyerek

9 hónap egészség

Nem könnyű eligazodni a rengeteg jó tanács és étrendi ajánlás között. Vajon melyik a legjobb a kismamának?

9 hónap egészség

A táplálkozás és a megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottság már a terhesség kezdetétől központi szerephez jut. Felesleges minden falat fölött azon izgulni, hogy hasznos vagy ártalmas a kicsinek, elég, ha odafigyelünk az alapvető szabályokra.

– A fertőzésveszély miatt ne fogyassz nyers húsból, halból és tojásból készült ételeket!

– Kerüld a penészes és márványsajtok fogyasztását!

– Érdemes az étrendben csökkenteni a szójából készült élelmiszerek mennyiségét (szójatej, granulátum, tofu és hasonlók), mert hatással lehetnek a hormonháztartásra.

– A tartósított és készételek szinte üres kalóriák, alig tartalmaznak értékes vitaminokat, nyomelemeket. Fogyasztásuk éppen ezért nem ajánlatos.

– A nyers zöldségeket és gyümölcsöket alaposan meg kell mosni.

– Lehetőleg kerüld a szénsavas üdítőket!

– Ne fogyassz energiaitalokat és élénkítő hatású üdítőket!

– Ne alkalmazz tisztító- és fogyókúrákat, valamint szélsőséges divatdiétákat!

– Vannak gyógynövények, melyek veszélyeztethetik a nyugodt terhességet, és legrosszabb esetben akár fejlődési rendellenességet vagy vetélést is okozhatnak (ide tartozik a fagyöngy, a galagonya, a pemetefű, a cickafark, az édesgyökér, a gyermekláncfű, a fekete nadálytő és hasonlók). A gyógynövények fogyasztásához mindig kérj tanácsot szakembertől!

– A fűszernövények közül is vannak olyanok, amelyek koncentráltabb mennyiségben gondot okozhatnak (mint a petrezselyemzöld, a sáfrány, a borókabogyó, a rozmaring, a zsálya, a csili).

– Vérbőséget okozó illóolajokat sem ajánlatos alkalmazni a terhesség alatt (ilyen többek között az ánizs, a boróka, a borsmenta, a ciprus, a fahéj, a kakukkfű, a majoránna, a kámfor, a mirha, a borsfű, a szegfűszeg olaja).

Teát és kávét szabad?

Mivel a legtöbb háztartásban természetes a kávé- és teafogyasztás (fekete, zöld, sárga, matétea), a terhesség alatt ezek sarkalatos kérdéssé válhatnak.

Közös jellemzőjük, hogy koffeint tartalmaznak, ezért élénkítő és vízhajtó hatásúak, enyhítik a fáradtság tüneteit, és fokozzák a munkaképességet. A várandósság ideje alatt hagyatkozz nyugodtan az érzéseidre.

Ha kívánod, és egészségi állapotod megengedi (nem szenvedsz például terhességi magas vérnyomásban, toxémiában), egy csésze kávé vagy tea nem árt a magzatnak, sőt még jót is tehet közérzetednek.

Koffeinmentes, egészséges alternatívák lehetnek a gyümölcsteák és a gabonakávék. A kávé és a tea mellett próbálkozhatsz különböző gyümölcsturmixokkal is, melyek segítenek frissíteni, vitalizálni szervezetünket, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukról már nem is beszélve. Érdemes próbálkozni velük!

Körtecolada

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

12 dkg kókuszreszelék

1 l víz

50 dkg édes, puha körte megtisztítva

50 dkg banán meghámozva és karikákra vágva

a díszítéshez: mentalevelek, körteszeletek

A kókuszreszeléket a vízzel alaposan összeturmixoljuk, majd leszűrjük, így készítjük a kókusztejet. Az előkészített gyümölcsöket a turmixgépbe rakjuk, először egy kevés kókusztejjel felöntjük és sűrűre turmixoljuk, majd a maradék kókusztejet is hozzáöntjük. Így szép sima, bársonyos lesz az italunk. Mentalevelekkel és körteszeletekkel díszítve kínáljuk.

Tápanyagtartalom 1 főre:

Kalória: 378 kcal

Fehérje: 2 g

Zsír: 18 g

Szénhidrát: 56 g

Sóskás körteturmix

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg édes, puha körte, szára eltávolítva

víz

25-30 dkg sóska apróra vágva (a szára nélkül)

citromfű

A körte esetleges barna részeit kivágjuk, a magháza maradhat. A gyümölcsöt kockákra vágjuk, és a felét turmixgépbe tesszük. Egy kevés vízzel simára turmixoljuk, majd a sóskát hozzáadjuk, és addig turmixoljuk, amíg egynemű zöld nem lesz, majd félig a poharakba töltjük. A többi körtét vízzel simára turmixoljuk, és a sűrű folyadékot óvatosan a zöld italra öntjük. Így mutatós “koktélt” kapunk, de mielőtt meginnánk, ajánlatos lazán összekeverni, mivel a zöld rétegnek ebben a koncentrációban meglehetősen markáns íze van. Citromfűlevelekkel díszítjük, és azonnal kínáljuk.

Tápanyagtartalom 1 főre:

Kalória: 145 kcal

Fehérje: 0 g

Zsír: 0 g

Szénhidrát: 31 g

Babaszoba tipp: A terhességi aranyér megkeseríti a kismamák életét. Egyik legfőbb kiváltó oka a székrekedés, ami könnyen elkerülhető. Mozogj kismamaként is rendszeresen, már az is bőven elég, ha naponta többször rövid sétát teszel. Többször pihenj le napközben, hogy pihentesd kicsit a végbélben lévő ereket. Figyelj oda az étkezésedre és igyál bőségesen folyadékot.

Ha mégis kialakult a probléma, egyél sok szárnyas húst és teljes kiőrlésű gabonát, mert ezek az ételek a magas cinktartalmuknak köszönhetően segítik az aranyér gyógyulását. Ha súlyosabb a probléma, mindenképpen fordulj orvosodhoz, mert a terhességi aranyér hanyagolása nagy bajhoz is vezethet.

Kapcsolódó cikkeink kismama étrend témában:

Forrás: Ízek és Érzések