Kisgyerek

6 pozitív mondat, ami hozzájárul a kisgyermek fejlődéséhez

Kevesen tudják, hogy az agy fejlődésének 85 százaléka az első három évben következik be. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy hogyan kommunikálunk a gyerekkel.
2019. Augusztus 06.
6 pozitív mondat, ami hozzájárul a kisgyermek fejlődéséhez

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban fejlődjön, pozitív kommunikációra van szüksége a kisgyermeknek. Érzelmileg és fizikailag is fejlesztően hatnak a pozitív, megerősítő mondatok. Nicole Avena, PhD. összegyűjtött néhány jellemző, pozitív mondatot, amellyel támogatni tudjuk a gyermek fejlődését.

Kapcsoljuk ki azt a kütyüt, és olvassunk együtt egy könyvet

A kisgyermek számára az olvasás jóval azelőtt fejleszti a nyelvi- és írástudást, hogy megtanulnának maguktól olvasni. A szókincs és a hallgatás, figyelem készsége hozzájárulnak a későbbi sikeres tanuláshoz.

Ha a gyermeked érdeklődik egy speciális téma iránt, például állatok vagy autók olvass neki kifejezett ilyen témájú könyveket.

Menjünk el biciklizni

A kisgyermekek szeretnek mozogni. Bármi, amire fel lehet ülni, tolni, húzni lehet vagy más módon mozgatni, elősegíti a motoros képességek és a koordináció gyakorlását, nem beszélve az energia levezetéséről. Futóbiciklizzen, motorozzon, toljon babakocsit, játék bevásárlókocsit, húzzon játékokat, játsszunk bowlinggal, stb.

Kóstoljuk meg még egyszer ezt a brokkolit

A kisgyermekek gyakran megváltoztatják az étkezési preferenciájukat, ezért érdemes újra és újra próbálkozni olyan ízekkel, ételekkel, amelyeket korábban elutasított. Fordítva is igaz: előfordulhat, hogy olyan ételeket utasítanak el, amelyeket korábban kedveltek.

Kutatások azt mutatják, hogy ilyen helyzetekben is kulcsfontosságú a kitartás. Soha ne erőltessünk a gyerekre egyetlen ételt sem, és ne szidjuk meg, ha nem akarja megkóstolni. Inkább arra törekedjünk, hogy az étkezések szórakoztatóak legyenek.

Próbálkozhatunk azzal, hogy különféle méretre vágjuk az ételeket, adjunk hozzá mártást, amelybe belemártogathatja. Tegyük játékossá az étkezést, például számoljuk azokat a falatokat, amelyek eltűnnek a tányérról.

Rakjuk ki a puzzle-t együtt

A kisgyermekek a különféle készségeket újra és újra gyakorolják a játék segítségével. Olyan játékok, amelyek lehetőséget adnak számukra, hogy kreatív és logikai képességeiket fejlesszék. Az ilyen tevékenységek elősegítik a finommotoros képességeket, a térbeli tájékozódást és a kéz-szem koordinációt.

Menjünk ki és kertészkedjünk

A szabadban a gyermekek fizikailag aktívabbak, kreatívabbak játékukban, kevésbé agresszívak és jobban koncentrálnak. A természettel való kapcsolat fontos tapasztalás és öko-érzékenyebbé is teheti a gyerekeket.

Használjunk kerti szerszámokat, játsszunk kerti játékokkal, homokozzunk, lapátoljunk, stb.

Kérjünk a nagymamától születésnapra élményt

Születésnapok és ünnepnapok alkalmával mindenki szereti elhalmozni a gyerekeket ajándékokkal. De ne feledjük, hogy nem minden ajándéknak muszáj tárgynak lennie, élményt is adhatunk a gyerekeknek. Például kaphat állatkertbe szóló belépőt.

Kutatások kimutatták, hogy a tapasztalatok boldogabbá teszik az embereket, ez alól a kisgyermekek sem kivételek. Bátorítsuk a családtagokat, barátokat, hogy vigyék el a gyereket valamilyen különleges helyre.

Menjetek állatkertbe, látogassatok meg egy gazdaságot, vigyétek el egy új játszótérre, koncertre, bábszínházba. Ne felejtsünk el fényképezni, így később is újra és újra átélhetjük a különleges élményeket.

(via mother.ly)

Kapcsolódó cikkeink: