Kisgyerek

5 dolog, amit érdemes tudnod a bilire szoktatásról

A bilire szoktatás nagy mérföldkő egy kisgyermek életében, és sok szülő várja a napot, amikor gyermeke jelét mutatja annak, hogy itt az ideje elbúcsúzni a pelenkától.
2020. November 05.
5 dolog, amit érdemes tudnod a bilire szoktatásról (Fotó: Getty Images)

Van, akinek könnyebben megy ez a dolog, de olyan is, akinél tovább tart, és közben felmerülhet néhány nehézség is.

Nem lesz könnyebb azonnal

Az évekig tartó, éjjel-nappal pelenkázás nem egyszerű feladat, de az is okozhat nehézséget, amikor a gyermeknek azonnal ki kell mennie. Az egyik jele, hogy a gyermek készen áll a bilire szoktatásra, ha a pelenkája legalább 2 órán keresztül száraz marad, amely azt jelenti, hogy a hólyagjának izmai már elég fejlettek ahhoz, hogy visszatartsa a vizeletet. De ez nem jelenti azt, hogy nem történnek balesetek, és amíg a piszkos pelenka cseréje várhat pár percet, addig egy kisgyermekre nagyon figyelni kell, hogy időben a bilire érjen.

A bilire szoktatás hosszadalmas is lehet

Minden gyerek a saját ütemében éri el azt a mérföldkövet, hogy készen áll a bilizésre. Míg néhány gyermek nagyon hamar megszokhatja a bilizést, addig olyan kisgyerek is akad, akinek hónapokba, akár egy évbe is telhet a bilire szoktatás.

Előfordulnak balesetek

Nem számít, milyen jól megy már a gyermeknek a bilizés, számítani kell arra, hogy időnként előfordulhatnak baleset, amikor bepisil, bekakil, esetleg nem a bilibe sikerül a dolog. A legfontosabb, hogy legyél türelmes!

Lehet, hogy a bilibe kakilás nehezebb lesz

Nem ritka, hogy egy kisgyermek megtanulja, hogyan kell a bilibe pisilni és kakilni, majd hirtelen megtagadja a használatát kakiláskor. Ennek lehet az oka, hogy fél a vécézéstől, székrekedése van, vagy egyéb okok miatt kényelmetlenebb számára a kakilás, mint a pisilés. Ilyenkor nyugtasd meg, hogy végig ott leszel vele a folyamat során, és legyél türelmes. Ha pedig attól tartasz, hogy székrekedése, vagy egyéb kellemetlensége van, keresd fel a gyermekorvost.

Idővel menni fog

A kulcsszó tényleg a türelem, előbb-utóbb ugyanis sikerülni fog a bilire, majd a vécére szoknia a kisgyereknek. Nem kell sürgetni, hagyd, hogy a maga tempójában történjenek a dolgok – idővel biztosan menni fog.

Forrás: smartparenting.com.ph