Kisgyerek

1980 óta megnégyszereződött a diabéteszes esetek száma világszerte

A legújabb jelentés tanúsága szerint az elmúlt 35 évben négyszeresére ugrott a cukorbeteg felnőttek száma világszerte.
2016. Április 15.

Az 1980-as 108 millióról 2014-re 422 millióra ugrott a diabéteszes esetek száma, és az adatok szerint a kis és közepes jövedelmű országokat, például Kínát és Indiát érintette a legsúlyosabban a növekedés. A The Lancet című szaklap április 6-i számában közzétett jelentés szerint a diabétesz aránya világszerte 4 százalékról 9 százalékra ugrott a férfiak, és 5 százalékról közel 8 százalékra a nők körében.

„A diabétesz az egyik legfontosabb közegészségügyi problémává vált az egész világon” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Majid Ezzati, az Imperial College London professzora. „Az elöregedő népesség és az elhízás szintjének emelkedése azt jelenti, hogy a diabéteszes betegek száma drámai mértékben megnőtt.”

A statisztikák nem választották külön az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt, de a felnőttkori diabéteszes esetek 85 – 95 százaléka 2-es típusú. Éppen ezért a jelentős növekedés valószínűleg a 2-es típusú diabétesz terjedésének tudható be, amelyet gyakran az elhízással hoznak összefüggésbe.

„A 2-es típusú diabétesz legjelentősebb kockázati tényezője az elhízás, és az elhízás emelkedő gyakoriságának visszaszorítását célzó erőfeszítéseink eddig sajnos nem jártak sikerrel” – tette hozzá Ezzati professzor. „Különösen fontos lenne tehát a diabétesz magas kockázatának kitett emberek azonosítása, mivel a betegség kialakulása az életmód megváltoztatásával, egészséges étrenddel vagy gyógyszerekkel megelőzhető vagy késleltethető.”

Nyugat-Európához képest a diabétesz aránya sokkal meredekebb emelkedést mutat a kis és közepes jövedelmű országokban, például Kínában, Egyiptomban, Indiában, Indonéziában, Mexikóban és Pakisztánban. A szerzők szerint egyetlen országban sem tapasztalható a diabétesz arányának csökkenése.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Örökölhető-e a cukorbetegség?
  • A “csodadiéták” nem gyógyítják a cukorbetegséget
  • Cukorbetegség: a diétától a gyógyszerekig
  • Forrás: Medipress