Gyermekbetegségek

Hörghurut: tünetek és kezelés gyerekeknél

A hörghurut a hörgők nyálkahártya gyulladásával és fokozott váladéktermelésével járó megbetegedés.
2018. Április 24.
Hörghurut: tünetek és kezelés gyerekeknél

A hörghurut a hörgők gyulladása, melyet az esetek döntő többségében vírusfertőzések, ritkábban atípusos, bakteriális kórokozók (pl. ilyen a Chlamydia pneumoniae vagy a Mycoplasma pneumoniae), nagyon ritkán pedig típusos bakteriális kórokozók is okozhatnak.

A hörghurutot nem lehet 100%-osan megelőzni, de figyelni kell a banális náthák megfelelő kezelésére, a megfelelő orrtoilette-re valamint, hogy a már kialakult hörghurut kezelését mihamarabb megkezdjük. Krónikus panaszok esetén a rendszeres orvosi kontroll, gondozás valamint javaslat esetén a megelőző szer használata segíthet a tünetek súlyosságának és gyakoriságának a csökkentésében.

A hörghurut

A hörghurut, más néven bronchitis legjelentősebb típusai az acut bronchitis és az obstruktív bronchitis.

A hörgők mindkét esetben gyulladtak, fokozott váladéktermeléssel és a nyálkahártya gyulladásával járnak.

Az obstruktív bronchitis során a kisebb hörgőknél a gyulladás következtében, amely nyálkahártya ödémával, fokozott nyáktermeléssel és a kislégutak izomzatának az összehúzódásával jár, egy szűkület alakul ki a hörgőcskékben. A szűkület miatt nehezen tudja a beteg kifújni a levegőt, és nehezen tudja a szűkületnél, illetve az a mögött felszaporodott váladékot kiköhögni.

A betegség sok esetben vírus okozta náthával kezdődik, majd utána jelentkeznek a hörghurut tünetei.

Az obstruktív hörghurut kialakulásához gyakran egy hajlamosító genetikai tényező, alkati dolog is szükséges. Ez magyarázza, hogy vannak gyermekek, akiknél szinte minden vírusfertőzés kapcsán hörghurut és obstruktív tünetek is kialakulnak, míg másoknál ez csak ritkán jelentkezik.

Ritkábban allergiás mechanizmus révén is jelentkezhet obstruktív bronchitis, sípoló légzés és nehézlégzés. Ebben az esetben láz, hőemelkedés, előzetes nátha nincs, a csecsemő jókedvű, mosolygós lehet, de mégis fullad. Ilyenkor – főleg, ha a csecsemő tehéntejalapú tápszert kap – felmerül a tehéntejfehérje allergia lehetősége. Vannak atópiás alkatú gyermekek, akik hajlamosak allergiás szenzitizációra, és ilyen esetben, sokszor valamely allergiás tényező (pollen, házipor-atka, penészgomba, állatszőr és ritkán étel allergén) és a vírus fertőzés együtt okozhatja az obstruktív bronchitises tünetek megjelenését.

A hörghurut tünetei és szövődményei

Hörghurut esetén a kisded és gyermek erőltetve préseli ki a levegőt, a kilégzése megnyúlt lesz, és előrehaladott állapotban már nehézlégzést észlelünk. A tüdeje felett hallgatózva sípolások, búgások hallhatók, ez annak a hangja, ahogy a szűkületen keresztül áramlik a levegő, továbbá a váladék is próbál átjutni illetve kijutni a szűkült hörgőcskékből. A gyermek sokszor fojtón, kínzón, szárazon köhög, érezzük, hogy kínlódik, de még sem tudja felköhögni a váladékot.

Acut bronchitis esetén a kishörgőkben szűkület, simaizom összehúzódás nem alakul ki, így a váladékot a beteg fel tudja köhögni, köhögése lazább, hurutos lesz. Ilyen esetben erőltetett kilégzésre, nehézlégzésre, sípoló légzésre nem kell számítani. A gyulladás következtében a hörgőkben felszaporodott váladék viszont hallható a tüdő felett hallgatózva.

A szülő számára mindenképpen figyelmeztető jel a gyermek kínzó, fojtó, száraz köhögése, szapora légzése, a megnyúlt kilégzés illetve ha a légvételeknél kilégzés során sípolás hallható, és a levegőt kifelé préseli a gyermek.

Amennyiben a nehézlégzés már kialakult, akkor légzés közben a két kulcscsont közötti résben behúzódás figyelhető meg, emellett a legalsó bordaívek alatt is behúzódik a gyermek mellkasa és a bordaközi résekben is behúzódás látható légzésnél.

Ha fokozott aktivitásnál, szaladgálásnál elsápad a gyermek és szürkéssé válik a bőrszíne, akkor a tünetek már nagyon súlyos állapotra utalhatnak: azt jelzik, hogy az oxigén ellátottsága nem megfelelő. Ilyen tüneteknél azonnal orvoshoz kell fordulni és nem szabad hagyni, hogy a gyermek a fizikai aktivitását fokozza, szaladgáljon, ugráljon, mert ez ronthatja az állapotát. Szintén figyelmeztető jel lehet a szülő számára, ha a gyermek beszéde is megváltozik, beszéd közben kapkodja a levegőt.

A hörghurut szövődményeinek kialakulása függ az adott kórokozótól, ami a tüneteket okozza, az egyén genetikájától és az időben megkezdett kezeléstől illetve annak elutasításától. A visszatérő, teljesen nem gyógyuló és nem kezelt hörghurutok esetén a kishörgőkben állandó, krónikus gyulladás áll fenn, amely hosszútávon károsítja a kishörgők szöveteit, elveszthetik rugalmasságukat, kishörgő tágulatok alakulhatnak ki. A felszaporodott és ki nem köhögött váladék miatt kialakulhat nyákdugó, melynek következtében a tüdő egyes területén atelectasia, légtelenség jön létre, amely tovább rontja a tüdő légzőkapacitását, és további légzészavarhoz vezethet. A fennálló krónikus gyulladás miatt a hörghurutból kialakulhat tüdőgyulladás is.

A hörghurut diagnózisa és kezelése

A betegség diagnosztizálásához a tünetek megfigyelése és az alapos fizikális vizsgálat elegendő, így ezt a háziorvos is megteheti, nemcsak a tüdőgyógyász.

Gyermekek esetében a hörghurut ellátását a mindennapi gyakorlatban a gyermekháziorvosok végzik. A betegség gyakori megjelenésénél ugyanakkor tanácsos a gyermektüdőgyógyászati vizsgálat, hogy más, hasonló klinikai tünetekkel járó betegséget, esetleg a háttérben lévő fejlődési rendellenességet ki lehessen zárni.

Amennyiben többször visszatér a betegség, akkor nem árt tisztázni, hogy fennáll-e a háttérben valamilyen allergiás szenzitizáció, esetleg valamely immunzavar. Emellett a gyermektüdőgyógyász feladata, hogy felmérje, mikor kell elkezdeni a visszatérő tünetek gyakoriságának és súlyosságának a csökkentése érdekében egy megelőző terápiát, melyet naponta kell adni a gyermeknek. Gyakori, visszatérő, úgynevezett recidív obstruktív bronchitis esetén a csecsemőt, gyermeket gyermektüdőgyógyászati gondozásba kell venni, és 3 havonta kontrollálni.

Acut bronchitis esetén – amely nem jár a hörgő beszűkülésével – megfelelő orrtoilette, a nyák feloldása, a nyákoldóval vagy Salvus vízzel történő inhalálás elegendő.

Obstrutív bronchitis esetén az első lépés a hörgtágító adása. Fontos tudni, hogy a hörgtágító adása nélkül adott nyákoldó, köhögéscsillapító ilyenkor semmi esetre sem ajánlott.

Visszatérő obstruktív hörghurut esetén preventív céllal speciális gyulladáscsökkentő kezelést alkalmazunk. Leggyakrabban inhalációs eszköz segítségével inhalatív úton, lokálisan, a kishörgőkben csökkentjük a gyulladást, és mellette szükség esetén szintén alkalmazunk akut szerként hörgtágítót.

Jó tudni!

A tehéntejfehérje allergia okozta obstruktív bronchitis szoptatás mellett is kialakulhat. Ilyenkor ugyanis az anya által fogyasztott tehéntejfehérje bejut az anyatejbe, és ettől is kialakulhat a csecsemőnél allergiás mechanizmussal a betegség.

Szakértő: Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó cikkeink hörghurut témában: