Gyerek

Varga Iza nevelőszülő lett

Már talán sokan elfelejtették, hogy a Barátok Közt népszerű ügyvédnője maga is állami gondozott volt. Most az őt alakító Varga Iza állt be egy napra tiszteletbeli nevelőszülőnek az SOS Gyermekfalvakhoz.
2017. December 20.
Varga Iza nevelőszülő lett

Az SOS kampánya a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekekre hívja fel a figyelmet, és megmutatja, milyen egy nevelőszülői család belülről. Korábban Harsányi Levente és Sebestyén Balázs költözött be egy-egy nevelőszülői családba.

Varga Iza szerdán egy napra beköltözött egy nevelőszülői családba a kőszegi SOS gyermekfaluba. Az 56 éves Balog Margit 5 kamaszt és 2 kicsit terelget nap mint nap. 16 éve nevelőszülő az SOS-ben. Mi a közös Varga Izában és Margitban? Például mindketten kamasz-problémákkal küzdenek nap mint nap.

“Egy kis- és egy nagykamasszal nem egyszerű az élet… Azt szoktam mondani, hogy régebben a családi harmóniát években, mostanság viszont inkább percekben mérjük. De félre a tréfát: mérhetetlenül örülök és büszke vagyok rá, hogy ilyen erős és határozott lányaim vannak. A kamaszkor a határok feszegetéséről szól”- mesélte Iza, aki szerint Margit nagyon jól érti a tinik világát. “Egész nap próbáltam ellesni tőle a tudományát, hátha haza tudok csempészni belőle valamit.”

Az SOS Gyermekfalvakban 400 gyermek él nevelőszülői családokban. Olyan gyerekek, akiket ki kellett emelni vérszerinti családjukból többnyire bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége vagy halála miatt. Nevelőszülők, pszichológusok és fejlesztő pedagógusok dolgoznak azon, hogy a gyerekek új esélyt kapjanak és kihozhassák magukból a maximumot.

Varga Iza 22 évesen már betekinthetett ezekbe a nehéz sorsokba.

“Amikor a kecskeméti Színházban játszottam, jótékonysági koncertet tartottunk, pénzt és játékokat gyűjtöttünk az ottani csecsemőotthon lakóinak. Amikor elmentünk átadni az ajándékokat, egy 3 év körüli kislány rögtön belecsimpaszkodott a szoknyámba, nem tágított mellőlem, majd az ölembe ült, és hozzám bújva csacsogott. Furcsállottam a nevelők döbbent tekintetét, nem értettem, miért néznek elkerekedett szemmel. Kiderült, hogy a kicsi egy éves kora óta van náluk, de még sohasem szólalt meg. Velem pedig úgy beszélgetett, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Megnéztük az egészen pici babákat is, épp aznap hoztak egy csecsemőt is közvetlenül a kórházból, egy csodálatos, sűrű, fekete hajú, süni-frizurás kisbabát. Nagyon megrázó volt belegondolni, hogy lemondtak róla.”

Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Az SOS Gyermekfalvakban Orosházán, Kecskeméten és Kőszegen adnak biztonságos otthont nevelőszülői családokban a vér szerinti szülők nélkül maradt gyerekeknek. Az SOS-ben lehetőség van arra is, hogy a testvérek együtt nőhessenek fel, hiszen sokszor ez az egyetlen megmaradó családi kapcsolatuk, ami segít átvészelni a szülők elvesztését.

“Ebből a rendszerből háromféle módon lehet kikerülni. Vagy rendbe jönnek a szülők körülményei, és a gyerek haza kerülhet, ami ritkán fordul elő, vagy örökbe fogadják a gyereket, vagy felnőttkoráig gyermekvédelmi gondoskodásban él. Sajnos Magyarországon az utóbbira csak a legkisebb gyerekeknek van esélyük, 3 évesnél nagyobbat ritkán vesznek magukhoz a családok. Így a hozzánk kerülő gyerekek jelentős része nálunk marad felnőtt koráig. Mi nem mondunk le egy gyerekről sem, új családot adunk nekik” – mondja Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak kommunikációs igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink nevelőszülő témában:

Nevelőszülők: esély a gyerekeknek

Nevelőszülők az anyaságról

A kórházban hagyott 18 babából 13 csecsemőotthonba került

Forrás: SOS Gyermekfalvak