Gyerek

Újabb aggasztó jel, hogy tartós egészségkárosodást okozhat a koronavírus

Egy friss német kutatás szerint még azoknál is okozhat szívelváltozásokat a Covid-19 betegség, akik egyébként nem szorultak kórházi kezelésre.
2020. Augusztus 03.
Újabb aggasztó jel, hogy tartós egészségkárosodást okozhat a koronavírus (Fotó: Getty Images)

MRI készülékkel vizsgálták 100 felépült beteg szívét, majd a képeket összevetették 100 hasonló korú, de nem fertőzött ember szívének képével – írja a 444.hu. Az eredmények szerint a 100 felépült beteg közül – akiknek 2/3-a otthon nem szorult kórházi kezelésre – az MRI 78-nál mutatott elváltozást a kontrollcsoporthoz képest.

“Az, hogy a felépültek 78 százalékánál találtunk bizonyítékot a szív érintettségére, arra utal, hogy a betegek többségénél ez lehet a helyzet, még ha a Covid-betegeknél nem is jelentkeznek a klasszikus tünetek, mint például a mellkasi fájdalmak” – idézte a 444.hu a kutatás vezetőjét, Valentina Puntmant. A vizsgált betegek nagy része a téli sívakációja alatt betegedett meg, jellemzően jó kondijú emberek voltak, szívproblémák nélkül. Azonban a koronavírus fertőzés után 76 százalékuknál mutatták ki azt a biomarkert, amit általában szívroham után találnak a szervezetben, 60 százalékuknál pedig szívizomgyulladás jeleit is látták.

Párhuzamosan megjelent egy másik kutatás is, melyben 39, a járvány kezdetén elhunyt, 85 éves átlagéletkorú beteg boncolási eredményeit közölték, akik közül 24 személy szívében találtak nagy mennyiségben vírust. A kutatás vezetője, Dirk Westerman szerint ennek hosszú távú hatásaira még nem lehet következtetni kutatásuk alapján, de “más betegségekből már tudjuk, hogy nyilvánvalóan nem jó az ilyen mértékű gyulladás”.

A JAMA Cardiologyban megjelent két kutatás a Stat News értékelése szerint együtt már arra utal, hogy a Covid-19 betegség szívelégtelenséget okozhat. Azt most még nem lehet megmondani, hogy a szívelégtelenség átmeneti vagy tartós, mivel maga a járvány is csak háromnegyed éve tart. Matthew Tomey, a New York-i Icahn Orvosegyetem adjunktusa, független, külső szakértő szerint most annak a vizsgálata a legfontosabb a Covid okozta szívkárosodások maradandók-e, tartósan és folyamatosan romlik-e  a felépült betegek szívműködése, vagy ez fokozatosan javul-e idővel?

Egy másik, a kutatásoktól független kardiológus, Marc Pfeffer azt tartja különösen aggasztónak, hogy fiatalok szívegészsége károsodhat tartósan a Covid-19 miatt. A szív idővel romlik, ami idősebb korban szívelégtelenséghez vezethet – szerinte a betegség ezt a folyamatot gyorsíthatja fel.

Forrás: 444.hu