Gyerek

Törölték az OKJ-s képzésből a nevelőszülői szakképesítést

Az új Országos Képzési Jegyzékről törölték a nevelőszülői szakképesítést, miközben egyre nagyobb a hiány a hivatalos nevelőszülőkből.
2019. Szeptember 19.
Törölték az OKJ-s képzésből a nevelőszülői szakképesítést (kép: iStock)

A jelenleg hatályos Országos Képzési Jegyzéken (OKJ) még szerepel a nevelőszülői képzés, ám a Népszava birtokába került, a kormány által egyelőre még nem tárgyalt új szakmajegyzéken már nem szerepel – írja a lap. De az új OKJ-s listán több gyermekek gondozásával kapcsolatos szakképesítés is eltűnt, mint például a csecsemő és gyermekápoló, gyermek intenzív szakápoló, gyermekotthoni asszisztens, vagy az óvodai dajkaképzés.

Hatalmas a hiány nevelőszülőkből, jelenleg nagyjából 5500 nevelőszülő van, miközben a szakellátásban lévő gyerekek száma 23 ezer.

A Népszava cikke arra emlékeztet, hogy 2014 óta egy 60 órás felkészítő tanfolyam után is nevelőszülővé válhat valaki, azzal a feltétellel, hogy az első gyermek kihelyezését követő két évben el kell végeznie az 500 órás OKJ képzést vagy a Központi Oktatási Program alapján szervezett 240 órás nevelőszülői képzést. Nevelőszülő szakképzettséget viszont csak az előbbi ad, utóbbival “képesített nevelőszülőként” gondozhat gyereket, de például külföldön már nem vállalhat ilyen munkát.

Egy nevelőszülő “alapdíja” jelenleg a bruttó minimálbér 30 százaléka, vagyis 44 700 forint, ezen felül minden nála elhelyezett gyerek után kiegészítő díjat kap, ami bruttó 29 800 forintot jelent.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Népszava