Gyerek

Több országban hirtelen megnőtt a kisgyerekeket megbetegítő hepatitisz fertőzések száma

Folyamatosan jelentések érkeznek európai és amerikai ismeretlen eredetű hepatitisz megbetegedésekről, ami kisgyerekek körében fordul elő. Néhány gyereknek még májátültetésre is szüksége volt.
2022. Április 25.
Több országban hirtelen megnőtt a kisgyerekeket megbetegítő hepatitisz fertőzések száma (fotó: Getty Images)

Az Egyesült Államokban és több európai országban vizsgálják az egészségügyi hatóságok a hepatitisz, azaz májgyulladás súlyos eseteinek rejtélyes emelkedését a kisgyermekek körében. Eddig összesen több mint 130 esetet azonosítottak, közülük a legtöbb, 108 megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, de Hollandiában, Spanyolországban, Dániában vagy Izraelben is felfigyeltek a jelenségre – írja a Qubit.hu.

Az első esetekről április 15-én jelent meg egy jelentés, akkor még csak az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban fedezték fel a betegséget, azonban már 11 európai országban és az Egyesült Államokban is jelen van. Az is aggodalomra ad okot, hogy a betegségeket nem a hepatitisszel általában összefüggésbe hozható vírusok (hepatitis A, B, C, D, E) okozzák, hanem valószínűleg egy adenovírus.

Az adenovírus egyik fajtája gyakran okoz a gyerekeknél gyomor-bélhurutot, immunhiányos gyerekeknél hepatitisz kialakulásáról is beszámoltak, de egészséges gyerekeknél eddig ilyen nem fordult elő. A skóciai közegészségügyi hivatal igazgatója, Jim McMenamin szerint vizsgálják, hogy az érintett adenovírus mutálódott-e a súlyosabb betegség okozása érdekében, vagy arról van szó, hogy egy másik vírussal (akár a SARS-CoV-2-vel) együtt jelentkezve váltja ki a betegségeket – írja a Qubit cikke.

Egyelőre nem valószínű, hogy új kórokozóról lenne szó és az sem, hogy a koronavírus oltásnak köze lenne a megbetegedésekhez – a brit gyerekek többsége például nincs beoltva. Egyes kutatók szerint a járvány alatt a szociális távolságtartás miatt legyengülhetett a gyerekek immunrendszere, amely így túlzott reakciót ad a fertőzésre.

A hepatitisz tünetei lehetnek: sötét vizelet, a szem és a bőr sárgulása, fáradtság, láz, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, világos széklet, valamint az ízületi fájdalmak.

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a szakértők alapos kézmosást és zsebkendőbe történő köhögést, tüsszentést javasolnak.

Forrás: Qubit.hu