Gyerek

Tízből hét fiatalnak nehezen megy az elköltözés otthonról

A felmérés arra volt kíváncsi, hogy milyen segítséget kapnak a fiatalok a családjuktól az önálló életkezdéshez.
2019. Október 16.
Minden harmadik fiatal bajban van, ha a házimunkáról van szó (fotó: iStock)

Az SOS Gyermekfalvak online kérdőívét 573 olyan felnőtt töltötte ki, akik az elmúlt 10 évben költöztek el otthonról – írja a hvg.hu.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek felét támogatta a családja, mégis minden ötödik fiatal úgy érzi, hogy nem kapott elegendő érzelmi és anyagi támogatást és segítséget a hétköznapok feladataiban.

A fiatalok kétharmada különböző problémákkal szembesült miután önálló lett: az egyszerű háztartási teendőktől az ügyintézésig. Az elköltöző fiatalok közel harmadának a szülőktől, családtól való elszakadás is nehéz volt.

A fiatalok túlnyomó többsége rendszeresen vagy alkalmanként tanácsot kért a szüleitől, leginkább háztartásvezetéssel kapcsolatban71,4%), ügyintézési nehézségekben (63,6 %). A hétköznapi problémákkal – mint a mosás, takarítás – minden harmadik válaszadó a családját keresi meg.

A szülők az esetek felében támogatták a fiatalok önálló életkezdését, leginkább pénzzel (72,8 %), a költöztetésben segítettek (59,4 %), háztartási eszközöket adtak (59,4 %), segítettek az új lakást rendbe tenni (37,9 %), közel ötödük pedig lakást kapott.

A válaszadók többsége szerint családja eleget segített az elköltözéskor, minden ötödik azonban úgy érzi, nem kapott elegendő támogatást. A legtöbben érzelmi és anyagi segítséget vártak volna a szülőktől, illetve segítséget a hétköznapi életvezetéshez.

“Láthatjuk, hogy milyen nehézséget jelent egy átlagos fiatalnak, amikor elköltözik otthonról. De mi történik egy gyermekvédelemben élő fiatallal? Nekik nincs hova fordulniuk, ha nehézségeik támadnak, nincs kit felhívni, nincs hova hazamenni, ha nem sikerül. Nekik egyetlen esélyük van, nem hibázhatnak. Ezért is fontos, hogy ezeknek a gyerekeknek minél több olyan program legyen elérhető, ahol támogatást, lehetőséget kapnak, és minél erősebb védőhálót építsünk köréjük” – mondta Szilvási Léna, az SOS szakmai vezetője.

Az SOS fiatalokat célzó Leaving Care – Útravaló programjában egyrészt gyermekvédelmi szakembereket képeznek, hogy megfelelő eszközeik legyenek a fiatalok önálló életre való felkészítéséhez. Másrészt létrehoztak egy online közösségi teret, ahol nemcsak a fiatalok beszélhetik meg egymással egy biztonságos felületen problémáikat, tapasztalataikat, hanem szakértők és céges mentorok is segítenek nekik ügyintézési, munkaerő-piaci, jogi, lakhatási vagy bármilyen egyéb felmerülő kérdésben. “A családot nem tudjuk pótolni, de igyekszünk minél több kapaszkodót adni nekik, hogy kikerüléskor ne vesszenek el.”

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu