Gyerek

Tippek, amelyekkel egészséges pénzügyi szokásokat taníthatsz a gyereknek

Nem árt már korán elkezdeni a gyermek helyes pénzgazdálkodási szokásainak kialakítását.
2020. Március 07.
Tippek, amelyekkel egészséges pénzügyi szokásokat taníthatsz a gyereknek (Fotó: Getty Images)

Az, hogy áll a szülő a pénzügyekhez, életre szóló mintát ad a gyermeknek – éppen ezért nagyon fontos, hogy már kisebb korában megtanítsuk arra, hogy bánjon a pénzzel. A következő módszereket érdemes lehet kipróbálni!

Malacpersely

Egy régi, jól bevált trükk, amelyen megtanulhat spórolni, félretenni a gyerek, a malacpersely. A szülők időnként adjanak érméket a kicsinek, különböző címletekben. Ezeket kiválogathatja, megszámolhatja, majd egyenként bedobálhatja a nyílásba. Ha a malacpersely megtelt, az összegyűlt pénzt akár egy valódi bankba is be lehet vinni, ahol nyithatunk egy számlát a gyermeknek. De vásárolhat belőle a kicsi egy általa választott játékot is, így megtanulja, hogy egy költségesebb dologra hogy lehet pénzt félretenni.

Takarékszámla

Érdemes nyitni egy megtakarítási számlát a kicsinek, már akkor, amikor még csak néhány hónapos. Ide be lehet fizetni a pénzt, amit különleges alkalmakra kap a rokonoktól, mint például karácsony, születésnap. Ha már idősebb lesz, akkor meg lehet ismertetni vele a letétbe helyezést, és később a zsebpénzét, a diákmunka után kapott keresetét is beteheti ide.

Egyszerre csak egy ajándék

A gyerekek gyakran azt nézik, hogy egy különleges alkalomra hány ajándékot kapnak, ahelyett, hogy az értékét vennék figyelembe. Azonban így megbecsülni sem fogja igazán a rengeteg holmit, amit kap. Ha közeledik a karácsony, vagy a születésnapja, mondjuk el neki, hogy egy ajándékot kaphat, amit ő választhat ki. Így jól meg kell fontolnia, mit választ, és már ez izgalommal fogja eltölteni. Ha megvan, mit szeretne, elmehettek együtt megvenni is – hidd el, sokkal jobban becsüli majd ezt az egy dolgot, mintha egy csomó ajándékot kapna egyszerre.

Erre valóban szükség van?

Nagyon fontos megtanítani a gyereknek, hogy mi a különbség aközött, hogy valamire szükség van, vagy csak akarjuk. A felnőttek tudják, mi a különbség a vágy és a szükség között, de a kicsi még nem, ezért érdemes elvinni őket az üzletbe, ha megvesszük, amire szüksége van, hogy lássa, hogy a pénz nélkülözhetetlen ezekhez a dolgokhoz. Ha azonban csak vágyik valamire, akkor a megtakarított pénzéből fizesse ki, vagy várja meg a szülinapját, névnapját, és akkor megkaphatja.

(VIA)