Gyerek

Tényleg hatékonyak a megfázás elleni praktikák?

A megfázásos, influenzás időszak is elkezdődik lassan, ezért ideje felkészülnünk a betegségek ellen. Az anyukák számos praktikára esküsznek, amellyel megelőzhetők, leküzdhetők a vírusok. Melyek azok, amik tényleg működnek?
2019. November 04.
Tényleg hatékonyak a megfázás elleni praktikák? (Fotó: iStock)

Méz

Pontosan nem tisztázott, hogyan hat a méz, ha köhögésről van szó, de az biztos, hogy a nyáltermelést fokozza ##8211## a nyálkahártya megváltozása pedig csökkenti az irritációt, amely a köhögést kiváltja. A botulizmus miatt azonban az egy évnél fiatalabb babáknak ne adjunk mézet!

Étcsokoládé

Az étcsokoládé is hatékony lehet a köhögés csökkentésében, amelynek köze van a magasabb kakaótartalomhoz. A kakaó ugyanis tartalmaz egy teobromin nevű vegyületet, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a köhögést kiváltó ingert az agyban, illetve a gyulladást is. A csoki édes íze miatt is hasonlóan befolyásolhatja a nyáltermelést, mint a méz.

Hidratálás

A bőséges folyadékbevitel elengedhetetlen a nátha és influenza kezelésénél. A köhögés, a láz, a kifulladás mind kiszáradást okozhatnak, ezért is szükség van a folyadékpótlásra. A csecsemőknél ennek a legjobb módja a szoptatás, idősebb gyerekeknél pedig a víz, és a magas víztartalmú ételek, mint például a levesek.

Csirkehúsleves

A nagymamának valóban igaza volt, a csirkehúsleves nem csak a lelket melengeti, de megkönnyíti a szervezetben a fehérvérsejtek vándorlását, amelyek segítik leküzdeni a gyulladást. Emellett a nyálban lévő IgA termelődésre is jótékonyan hat, amely az első védvonal a kórokozókkal szemben.

Szoptatás

Az anyatej előnyei különösen az immunrendszert tekintve mutatkoznak meg, hiszen a csecsemőknél ez segít leginkább leküzdeni a vírusokat, baktériumokat. Az anyatej emellett elősegíti a babák veleszületett ellenálló képességének fokozását is a kórokozókkal szemben, fokozza az immunitást. Emellett csökkenti a megfázáson átesett babáknál a szövődmények, például a fülgyulladás kialakulásának esélyét is.

És mi az, ami nem működik a kicsiknél?

Echinacea

Az echinacea egy gyógynövény, amelyet a megfázás és más fertőzések esetén szoktak alkalmazni, hogy fokozza az immunrendszert. A felmérések szerint vegyesek a tapasztalatok, hogy a felnőtteknél hogy működik az echinacea, azonban a kutatások alapján a gyerekeknél nem hatékony. Arra vonatkozóan pedig nincs adat, hogy szoptatás közben vajon biztonságosan alkalmazható-e.

Cink

A cinkkel kapcsolatban is vegyesek az eredmények a felnőttek esetén, azonban a gyerekeknél végzett kutatások nem mutattak különösebb hatékonyságot a megfázás kezelésében.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: