Gyerek

Telt házas a Vadaskert gyermekpszichiátria: nőtt a lelki gondokkal küzdő gyerekek száma

A járvány hatására nőtt a lelki gondokkal küzdő gyerekek száma. Már tavaly is érződött a pandémia negatív hatása, de idén ősszel minden eddigi rekord megdőlt.
2021. November 24.
Nőtt a lelki gondokkal küzdő gyerekek száma (fotó: Getty Images)

Telt házzal működik a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia, nőtt a lelki gondokkal küzdő gyerekek száma –  írja közleményében az intézmény, amit a Telex.hu tett közzé.

A kórház közlemény szerint a 2019-es, vagyis a Covid előtti őszi időszakhoz viszonyítva 40 százalékkal emelkedett az esetek száma. A szakemberek tapasztalatai szerint az utóbbi időben:

  • harmadával nőtt a figyelemzavaros esetek száma;
  • ötszörösére nőtt a szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya;
  • megduplázódott a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel jelentkezők száma;
  • ugrásszerűen megnőtt az önsértő fiatalok száma.

Már a tavalyi évben is érződött a koronavírus negatív hatása, de 2021 őszén ötször annyi gyermeket láttak el szorongásos és depressziós zavarral, mint két évvel korábban.

A koronavírus-járvány pszichológiai hatásai elsősorban a serdülőket sújtják, körükben nagyon sok az önsértő, aki saját magának okoz könnyebb vagy akár komolyabb sérülést, mert valahogy le akarja vezetni a feszültségeit.

A közlemény szerint a járvány katalizátorként hatott a serdülők és a családok problémáira.

“Kezeltünk olyan gyereket, akit fertőződése miatt a szülei három hétre a szobájába zártak, egyáltalán nem érintkezhetett senkivel. A fizikai kontaktus hiánya nagyon komoly nehézségeket okozhat, de jelentős stresszforrás az iskolába való visszatérés is” – mondta dr. Szolnoki Nikolett, a Vadaskert gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa.

A koronavírus fiatalok lelki egészségére gyakorolt negatív hatásaira hívta fel a figyelmet nemrég az UNICEF is. A szervezet szerint a 10 és 19 év közötti fiatalok közül hétből legalább egyet diagnosztizáltak valamilyen mentális zavarral a világon: csak Európában 9 millió serdülő érintett a problémában.

Ezért a mentális egészségről szól majd az UNICEF legújabb, Nézz szembe a problémával! című kampánya is. A novemberben zajló kampány plakátjai és a BKV járatain hallható fiatalok üzenetei arra próbálják majd felhívni a figyelmet, hogy a lelki problémákat nem szabad tabusítani, segítséget kérni nem szégyen és, hogy figyeljünk a gyerekek mentális állapotára.

Forrás: Telex.hu