Gyerek

Tanítsd meg lazítani! – Lazító mesék, egyszerű varázsszerek

Amikor napközben átmegyek a városon, rendszeresen be kell fognom a fülemet, olyan erősnek érzem a zajt, zavar a sok inger. Otthon semmi másra nem vágyom, csak egy kis csendre.
2018. Június 06.
Tanítsd meg lazítani! - Lazító mesék, egyszerű varázsszerek

A lányom karikás szemmel ásít a kanapé végén és arra gondolok, ha ez nekem ilyen sok, vajon ő mit érezhet?

Az, hogy a világ rohan, az már közhelynek is rég meghaladott. Reggel rohanás az intézményekbe, bölcsi, ovi később iskola. Ha még ez nincs, akkor is ott van rengeteg olyan inger, ami akár még tíz évvel ezelőtt sem létezett. Az egyre több okoskütyü elkezdte uralni a háztartásokat, a tabletet, okostelefont a legkisebbek is tudják kezelni.

Sokszor a vélt elvárások is rádobnak minderre egy lapáttal, akár már bölcsiben is indulhatnak a különórák.

Ingererdőben élünk mi, felnőttek és a gyerekeink is. Persze az is nagyon fontos, hogy elválasszuk egymástól a hasznos és a felesleges ingereket, hiszen természetesen a fejlődéshez szükség van ingerekre is, de nem mindegy, hogy mennyi ingert engedünk be a kicsik életébe – főleg azokon a területeken, amiket tudunk szabályozni.

Miután mindenki nem költözhet fel egy hegy tetejére, ahol csak a zergék integetnek be hetente egyszer, ezért pillanatnyilag jobb iránynak tűnik, ha megpróbálunk olyan technikákat bevezetni a gyerekek és saját életünkbe is, amelyek segíthetik az elcsendesülést, a megnyugvást.

Egyszerű gyakorlatok, életre szóló varázserő

Kuti Judit jógaoktató főleg kisgyermekekkel foglalkozik, de tart várandós jógát is. Az ő filozófiája szerint, ha a gyerekeket minél korábban megtanítjuk relaxálni, lazítani, akkor olyan varázserőt adunk a kezükbe, melyhez a későbbiek folyamán is biztonsággal tudnak nyúlni.

Rohanó és ingergazdag világunkban egyre nagyobb igény van/lenne a relaxációra – kezdi Judit. Nagy előny az életben, ha az ember (és a gyerek is) képes nyugodt maradni, mert van a tarisznyájában egy “varázserő”, amit ilyenkor elővehet. Itt nem kell nagy dologra gondolni: már egy sima hasi légzés is óriási segítség tud lenni egy feszült helyzetben.

Persze a relaxáció, a gyermekek megnyugvásának, megnyugtatásának módja életkoronként eltérő:

“Az egészen kicsi gyermek legjobban édesanyjához bújva tud egy kis elcsitulást megtanulni és szokássá alakítani. Óvodás korban ez már nehezebb, mert teljesen lételemükké válik a mozgás. De el lehet fárasztani egy örökmozgót is annyira, hogy jól essen neki pár perc nyugalom és lazítás.”

Az, hogy egy kisgyerek mennyit képes ebből az alapvetően keleti módszerből elfogadni és magáévá tenni, nagyban függ persze az életkorától. A totyogótól az iskolás korig ezek a képességek folyamatosan változnak.

“Relaxálni már magzati korban is lehet az édesanya segítségével. Én is tartok babás jógaórákat, amiknek fontos része a ráhangolódás, az elcsendesedés. A 2-3 éveseknek szóló mini jóga 25-30 perc. Az ovis és iskolás korosztálynak 45 perces foglalkozásokat tartunk.” – mesél Judit az órákról.

“Persze az otthoni jógázáshoz is van ma már bőven segítség: kártyák, társasjátékok, videósegédletek is elérhetők. Kezdőknek és tapasztalatlan jógázóknak mégis azt ajánlom, hogy járjanak szakképzett gyermekjóga-oktató által vezetett foglalkozásra. Fontos a szakértő segítség abban, hogy a gyakorlatokat helyesen sajátítsuk el, és okosan vigyázzunk a gyermekre és önmagunkra is” -javasolja Judit

Egyszerű, otthon is elvégezhető relaxációs gyakorlat

A relaxáció előtt legyen valamilyen vidám nagymozgás, például fogócska. Ha már elégnek érezzük, fektessük kényelmesen a hátára a gyermeket . A lábak legyenek nagyon enyhe terpeszben, a lábfejek természetesen, lazán kifelé fordítva. Karok enyhén széttárva a test mellett, a kézfej tenyérrel felfelé. Ha már kényelmesen, ellazulva fekszik, a gyerek kezdje el figyelni a saját lélegzetét, aztán mélyítse el. Magában háromszor el is ismételheti, hogy “kényelmesen, jól fekszem, pihenek.” Lazítás közben játszhatunk is: a gyerek a légzésével “lifteztetheti” a pocakjára tett könnyű plüssjátékot. Pár játékos, lassú lélegzetvétel múlva a hasi légzés jótékony, megnyugtató hatása máris jelentkezni fog.

Mindig fokozatosan, nyugodtan térjünk vissza ezekből a pihenőkből a játékhoz. Vannak gyerekek, akik még este is mozgékonyak: nekik egy hasonló relaxáció, egy-egy mesével vagy altatódallal kombinálva nagy segítség az egészséges elalvásban.A reláxáció hatásai:

  • pihennek és ezáltal regenerálódnak az izmok
  • a testi-lelki feszültség csökken
  • fokozódik az endorfintermelés
  • erősödik az immunrendszer
  • a simaizmok ellazulnak
  • javul a közérzet
  • létrejön a lelki kiegyensúlyozottság
  • a szívritmus egyenletessé, nyugodttá válik

A relaxáció elsajátítása az agresszió és indulatkezelés szempontjából is nagyon fontos, hiszen létre tud hozni egy, az indulatkezelésre alkalmas lelkiállapotot. Ennek hiányában csak tehetetlenség van, szorult állapot, amelyből megfelelő technikák híján az agresszió az egyetlen lehetséges kiút. Azoknak a gyerekeknek, akik már kisebb korukban találkoztak relaxációs technikákkal ez az egész későbbi viselkedésükre kihat.

Nyugtató mesék

A túlingereltség legtöbbször este csúcsosodik ki, már késő délutánra sokszor túlpörögnek a kicsik és elindulhat az elalvással folytatott végtelen küzdelem.

A szülő eszköztelennek érzi magát, a gyerek fáradt. Ha már intézménybe is jár, reménytelen verklinek tűnik az egész. Este foggal-körömmel szeretnénk időben letenni őket aludni, hogy reggel időben fel tudjanak kelni. Az állandó kialvatlanság viszont rossz hatással van az immunrendszerre, így nem meglepő, ha a késő őszi időszakban a vírusok és baktériumok egymásnak adják a kilincset.

A mesére ritkán gondolunk úgy, mint relaxációs eszközre.

Sokkal inkább a gyermekek fejlődésében betöltött fontos pszichológiai szerepéről, nyelvi vonatkozásairól szoktunk beszélni. De a meséknek nagyon fontos szerepe van a gyermeki lélek lenyugtatásában, elcsitításban is.

Both Gabi meseíró és mese-szerkesztő szerint a régi korokban is létezett relaxáció, csak még nem így hívták, hanem babusgatásnak, dünnyögésnek – ami szerencsére még ma is természetes módja a babák megnyugtatásának.Magyarországon Bagdy Emőke a szószólója annak, hogy az iskolákban vezessék be és a Nemzeti Alaptanterv része legyen a relaxáció , mint az egészségmegőrzés fontos eszköze. Több kutatás is alátámasztja már, hogy a negatív stresszhatások, amelyek kezelésére nincsenek eszközeink, magas idegrendszeri és testi feszültséget tartanak fent. Sokféle relaxációs technika létezik, de tudományosan bizonyított tény, hogy mind képesek az idegrendszer áthangolására.

“Egy ideje ezek a témák egyre inkább megjelennek a mesekönyvekben is, amelynek a pontos okát nem tudom – kezdi a szakértő. Egyrészt jó, hogy vannak ilyenek, mert a tanácstalan szülőknek kézzelfogható segítséget nyújtanak abban, hogyan altassák el a gyereküket, másrészt riasztó, hogy ennyire eszköztelennek érzik magukat a szülők.”

Pedig “a mese varázsszer, verbális bájital”, ahogy Bajzáth Mária mesepedagógus mondja. “A mesének az a lényege, hogy a szülő és a gyerek összekapcsolódjon arra az időre, amíg a mese tart, ez már önmagában is nyugtató hatással van a gyerekekre” – teszi hozzá a szakértő.

A mese ugyanazt a funkciót töltheti be, mint babakorban a babusgatás, összebújás. Hiszen a mesélésnél szülő és gyermek általában fizikailag közel vannak egymáshoz, a finom duruzsolás pedig nyugtatólag hat.

Vezetett relaxáció a mesében

Az idei év egyik sikerkönyvének számított Bendegúz, a kis nyuszi története, aki nem tud elaludni. A mesét Carl-Johann Forsen Ehlrin írta, aki Svédországban neves nyelvész, viselkedéskutató, és pszichológus is egyben.

“Az Aludj el szépen, Bendegúz! egy igényes, tudományos alapossággal felépített, nagyon barátságos illusztrációkkal ellátott kötet, minden eszközt bevet annak érdekében, hogy a kicsiknek sikerüljön olyan relaxált állapotba kerülniük, ahonnan egy szempillantás alatt álomországba kerülhetnek. Viszont ez is időigényes. Aki tehát arra számít, hogy ettől a könyvtől három perc alatt elalszik a gyereke, az csalódni fog, hiszen ennek a technikának is megvan a maga ideje” – egészíti ki a szakértő.

Both Gabi, meseszakértőnk, aki egyúttal három gyermek édesanyja egy nagyon fontos gondolattal zárja a témát:

“A saját tapasztalatom, hogy akkor alszik el nyugodtan a gyereked, ha te is teljesen nyugodt vagy. Minél kétségbeesettebben szeretnéd lerakni, annál kétségbeesettebben ragaszkodik ahhoz, hogy vele maradj. Amikor én magam “relaxáltam” mellette, és pihenési lehetőségként fogtam fel ezt az együtt töltött ajándékidőt, akkor pillanatok alatt elaludt. Ha pedig ingerülten pufogtam magamban, hogy miért nem alszik már, amikor nekem még ezer dolgom lenne, és mindjárt elájulok a fáradtságtól, mindig sírás lett a vége.”

A relaxációnak rengeteg módja van és ennek sok formája már az egészen kicsiknél is bevethető. A mese, a zene nyugtató, relaxáltató hatása már régről ismert, de kipróbálhatjuk a jógát, vagy kicsit nagyobbaknál akár az autogén tréninget is. A negatív stressz valóban nagyon rosszul hat az immunrendszer működésre, melyet egy viszonylag új tudományág, a neuroimmunológia kutatásai is alátámasztanak.

Hatalmas segítséget adhatunk a kicsik kezébe azzal, ha már egészen apró korukban rávezetjük, megtanítjuk őket arra, hogy tudják saját maguk, nyugalmi állapotba hozni a testüket. Olyan megküzdési módokat adhatunk így a kezükbe, melyek az egész életükre és kihatással lehetnek.

Kapcsolódó cikkeink mesélés témában:

Forrás: Kismama magazin