Gyerek

Szültél? Adj hozzá az életkorodhoz 11 évet

Amerikai kutatók szerint 11 évet öregít sejtjeinken a szülés. Ám ennek ellentmond egy néhány évvel ezelőtti kutatás eredménye.
2018. Február 27.
Tényleg öregít az anyaság?

Amerikai kutatók kétezer 20 és 44 év közötti nőt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy aki szült, az a 11 évvel idősebb, gyermektelen nőkkel van egy szinten, ami a sejtek állapotát illeti – olvasható a Kidspoton

A vizsgálatban résztvevő gyermeket nevelő nőknél a telomerek 4,2 százalékkal rövidebbek voltak, mint azoknál, akik nem szültek. (Tudni kell, hogy a telomerek a kor előrehaladtával mindenkinél csökkennek.) A tudósok az eredmények alapján megállapították, hogy a sejtek öregedését nagyobb ütemben gyorsítja a szülés, mint a túlsúly vagy a dohányzás.

Mi az a telomer?
A DNS-szál végein található többször ismétlődő szakasz, ami védi a DNS-t a sejtosztódás során a rövidülés káros hatásaitól. A hosszabb telomer révén tovább ép maradhat a rövidülések ellenére a DNS-ben található génkészlet. Az emberi sejtek mintegy 50 sejtosztódásra képesek, ezután már sérülhetnek. A telomerek visszapótlásával elméleti síkon elérhető lenne a halhatatlanság.

Ellentmondó kutatási eredmények

Ami nagyon érdekes, hogy egy 2016-os kutatás alapján pont ellentétes ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél több gyermeket nevel valaki, annál hosszabbak lesznek a telomerei, és annál lassabban öregszik. Okként az ösztrogénszint növekedést jelölték meg a tudósok.

A két ellentmondó kutatási eredmény talán rávilágíthat arra, hogy nem feltétlenül maga a szülés aktusa felelős a telomerek rövidüléséért. Talán a stresszben keresendő a megoldás kulcsa, ami persze fakadhat a gyermeknevelésből is. Ám mint tudjuk, hogy mit hogy élünk meg, és hogy kezeljük a problémákat, stresszes helyzeteket, az fejleszthető, rajtunk is múlik.

Egy biztos: megéri

Nem tudni, milyen végső következtetésre jutnak a tudósok az okokat illetően. Tény: az őszhajszálak szép lassan átveszik a hajkoronánkban a hatalmat. Kinek lassabban, kinek gyorsabban. Amikor anyává válunk, hirtelen rájövünk, hogy nem is lehet felkészülni arra az érzelmi, fizikai megterhelésre, amivel az anyaság együtt jár. Egy biztos, az utolsó alvás nélküli óra is megéri. Az a mosoly, az ölelés mindenért kárpótol bennünket, anyákat. Igaz?

Kapcsolódó anyagok: