Gyerek

Szervezd a gyerek nyarát a Montessori szellemében

Itt van a nyár és vele a strandolások, az esték melyeket a gyerekek vacsora után még egy kis kerti mókával fűszereznek, és persze az elmaradhatatlan panaszkodás - "unatkozom".
2019. Június 18.
Szervezd a gyerek nyarát a Montessori szellemében

Nem számít, hogy év közben mennyit esedeznek a gyerekek több szabadidőért, amikor rájuk szakad a nyári szünet és nincs meg a megszokott rutin és napirend, gyakran küzdelmesen élik meg ezeket a hónapokat.

Ha gyermekeid számára szabadságot biztosítasz – akár egész napokat, amikor semmilyen tennivaló nincs betervezve – azzal lehetővé teszed számukra, hogy saját érdeklődési köreiknek áldozzanak, hogy rájöjjenek kik is ők valójában és hogy megtanulják beosztani saját idejüket. De lássuk be, ugyanez sokszor vezethet káoszhoz is.

A gyerekek számára nélkülözhetetlen a rutin, és néha amikor a jól megszokott napirendet (óvoda, iskola) szabad játékra cseréljük, akkor kicsúszik a lábuk alól a talaj. Ez akkor azt jelenti, hogy minden percüket be kell osztani és nyári táborokba, szakkörökre kell küldeni őket? Nem, dehogyis! Van arany középút.

A Montessori elvek szerint oktatott gyerekek rendkívül nagy szabadságot kapnak. Szabadon mozoghatnak az osztályteremben, maguk dönthetik el, min szeretnének dolgozni és kivel, és szinte teljes mértékben rendelkeznek idejük felett. De ahhoz, hogy ez sikeres lehessen, két dologra mindenképp szükség van: célokra és struktúrára. A struktúra és a szabadság csak látszólag ellentétek.

Amíg a Montessori gyerekek megválaszthatják, mikor foglalkozzanak matematikával, mikor gyakorolják az olvasást és mikor kísérletezzenek, aközben mindig támogatja őket egy jól kialakított rutin. Egy hosszabb reggeli tanulási periódus, utána szabadtéri játék, ebéd, pihenés a kisebb gyermekeknek, majd egy hosszabb délutáni tanulás. S míg a gyerekek nagy szabadságot élveznek ezen a beosztáson belül, addig a rutin megnyugtató hátteret biztosít számukra. Tudják mi következik, ami segíti, hogy könnyebben megtalálják a helyüket az osztályteremben és képesek legyenek fókuszálni az épp választott feladatokra.

Ezt a stratégiát te is használhatod otthon. Megadhatod a gyerekek számára a szabadságot, hogy ők dönthessék el, mivel és hogyan szeretnék eltölteni a nyári szünet napjait, de mindeközben biztosíthatod számukra a szükséges szervezettséget, hogy sikeresek lehessenek a választott tevékenységekben. Most elmondjuk hogyan:

1. Állíts össze egy napi rutint!

Természetesen mindig lesznek olyan napok, amik eltérnek majd az átlagosaktól – nyaralások, egész napos kirándulás az állatkertben, vagy amikor a medencés móka felülírja az alvásidőt. Ám még így is nagy segítség lehet, ha kigondolsz egy menetrendet azokra az esetekre, amikor többségében mégis otthon tartózkodtok.Próbálj kialakítani egy ritmust, így a gyermeked tudni fogja, mire számíthat a nap folyamán. Így könnyebben tud a játékra fókuszálni, és nem fogja állandóan azt kérdezgetni, hogy mi lesz a következő elfoglaltság.Például reggeliztek, majd utána 1-2 órára kimentek a szabadba még mielőtt túl nagy lenne a hőség. Utána tarthattok egy tízórai szünetet, majd benti játék, ebéd, azt követően pedig csendes pihenő.Egy ilyen egyszerű rutin – kijelölt kinti és benti játékidővel – segít a gyerekeknek, hogy elengedjék magukat és igazán élvezzék a nyarat. A kiszámítható napirend magabiztosságot ad a kicsiknek.

2. Készíts heti tervet

Ez lehet akár egészen egyszerű is, mint mondjuk hétfő otthon, kedd a parkban, szerda könyvtár, csütörtök közös játék a barátokkal, péntek valami nagyobb kirándulás, legyen az múzeum vagy akár egy közeli tónál tett látogatás.Egy ilyen heti terv rengeteg szabadidőt hagy a gyerekeknek, ugyanakkor neked és nekik is segít, hogy ne álljatok tanácstalanul reggel, hogy mit is lehetne aznap csinálni. Természetesen ennek a tervnek nem kell kőbe vésettnek lennie. Csak és kizárólag azért van, hogy nektek segítsen, de minden családnak megvan a maga igénye a szervezett és spontán programokra egyaránt. Tapasztald ki, hogy nektek mi működik a legjobban!

3. Támogasd a célkitűzéseket!

A gyermekek számára nélkülözhetetlen, hogy kitörhessenek az iskola és a folyamatos teljesítmény nyomása alól, de ez nem jelenti azt, hogy egész nyáron csak céltalanul kellene lézengeniük.Üljetek le és beszélgessetek, próbáljatok kitűzni néhány olyan célt, ami aztán ott lebeghet a gyerekek szeme előtt. Válasszatok 2-3 célt és építsétek be a mindennapokba ezek elérését. Lehet, hogy te azt szeretnéd, ha elolvasnának néhány fejezetet a kötelező olvasmányból, ők pedig inkább szeretnének megtanulni mellúszni, vagy pótkerék nélkül biciklizni, mindenre sort lehet keríteni.Amikor látod gyermekeiden, hogy nehezen találják a helyüket, nem tudnak mit kezdeni magukkal, emlékeztesd őket ezekre a kitűzött célokra. A cél eléréséért tett erőfeszítések nagyon fontosak, és ha a gyermek teljesít egy célt, attól nemcsak sikerélménye lesz, de sokkal magabiztosabbá is válik.

4. Készítsetek tevékenység bankot!

Vagy mondhatnánk úgy is, írjatok egy nyári bakancslistát! Kérdezd meg tőlük, milyen mókás, kalandos dolgokat szeretnének kipróbálni a nyári hónapok alatt, írjátok le őket papírfecnikre és tegyétek egy befőttesüvegbe, ez lesz az úgynevezett tevékenység bank.Minden alkalommal, amikor a gyerekek arról panaszkodnak, hogy nincs mit csinálniuk, irányítsd őket a befőttesüveghez. Ez leveszi a válladról a folyamatos szórakoztatás felelősségét, ugyanakkor mégis segít neked irányt mutatni a gyerekeknek, hogy hogyan tölthetik el hasznosan az idejüket.Mindenképp írjatok jó néhány olyan tevékenységet is, amiket a gyerekek önállóan is képesek elvégezni. Hozzáadhatsz olyan tételeket is, mint a limonádéárusítás, vagy a házifagyi-készítés, de egyszerűbb dolgokat is, mint a gyurmázás vagy képeslapírás a nagyszülőknek.Bizonyos értelemben a teljes szabadságot adó napok, – melyeken semmit se tervezel meg,- nehezebbek, mint azok, amelyek tele vannak bebiztosított szórakozással. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne mégis néha érdemes ilyen eseteket is megengedni. A napok, amelyeken a naptár üresen áll, gyakran azok a napok, amikor a kicsik engedik, hogy kreativitásuk szabadon szárnyaljon, felfedezik a sarazás élményét vagy felkutatják és megismerik a kertben élő bogarakat.Úgyhogy légy bátor és idén nyáron hagyj némi időt szabadon a felfedezésekhez. Egy kis szervezés és célkitűzések segítségével élvezetessé és jelentőségteljessé teheted ezt az időszakot, mind a gyerekek, mind saját magad számára.Kapcsolódó cikkeink: