Gyerek

Szemölcs a gyereken: mi a teendő?

Hányféle szemölcs fordulhat elő gyerekkorban? Elmúlhat-e magától? Megelőzhető-e a szemölcsök kialakulása? A legfontosabb tudnivalókat ismertetjük.
2021. Július 13.
Szemölcs a gyereken: mi a teendő? (fotó: Getty Images)

A vírusos szemölcsök gyerekkori előfordulása 70 százalékban közönséges szemölcs, amely a test bármely részén előfordulhat. Ritkán sötét színű is lehet, általában 1-10 mm átmérőjű, a bőr síkjából kiemelkedik. Nagyon gyakoriak a Humán Papillomavírus (HPV) által okozott szemölcsök. A HPV bizonyos altípusai által okozott szemölcsök különösen gyakoriak gyerekközösségekben, a HPV-k által okozott leggyakoribb fertőző, de jóindulatú bőrelváltozás a közönséges szemölcs. Számos megjelenési formája létezik:

Lógó szemölcsök

Hosszúkás, halványbarna vagy bőrszínű, leginkább az arcon és kézháton jelentkeznek.

Futó-, vagy kúszószemölcsök

Széles felületen szétterülő lapos, bőrszínű. Az arcon, homlokon jelenik meg, akár tömeges formában is. Vakarás hatására a szemölcsök vonalas elrendeződésben is jelentkezhetnek. Tünetként előfordulhat hámlás, viszketés.

Talpi szemölcsök

Tyúkszemhez hasonlik leginkább. Járás közben fájdalmat okozhatnak.

Mozaik szemölcsök

Több szemölcs egymás szomszédságában összefolyik és plakkokat képez.

Hegyes függöly

Nemi szerveken, végbélnyílás körül alakul ki. Kölesnyi vagy nagyobb méretű, kocsányos növedékek. A vírus a gyermek kezéről vagy a gondozó közvetlen kontaktusa által kerül az intim régióra.

(A szemölcsök külalakjáról, felismerhetőségükről a gyogyhirek.hu oldalon találunk fotókat)

A vírusos szemölcsök másik csoportját a Poxvírus okozza, gyerekkorban ez a jellegzetes uszodaszemölcsöt jelenti. Külleme eltérő a közönséges szemölcsétől, 2-10 mm-es, sima, gyöngyházfényű, elszórtan jelentkezik és közepén behúzódó göböcske formájú.

Mind a HPV, mind a Poxvírus által okozott szemölcsöket érintkezés útján lehet elkapni: fertőzött bőrrel vagy tárggyal történő direkt kontaktus útján.

Gyerekek a szemölcsöt akár saját magukon is tovább fertőzhetik, ha vakarják a szemölcsöket. Az uszodaszemölcs előfordulása atópias dermatitiszben szenvedő gyermekeknél gyakoribb. A rendszeresen úszó és a rendszeresen nem úszó gyermekeken is előfordulhat.

Az újszülöttek akár méhen belül vagy a szülés során is fertőződhetnek a HPV vírusokkal, melyek gége papillomát vagy nemi régióban kialakuló szemölcsöket okozhatnak.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni?

A szemölcsök maguktól is elmúlhatnak, spontán megszűnhetnek. Bőrgyógyászati szakrendelésre az alábbi esetekben mindenképp érdemes elmenni:

  • Ha az arcon, a nemi szerveknél, köröm mellett találunk szemölcsöt, vagy ha mozaikszemölcs alakul ki
  • Ha a szülő bizonytalan a diagnózisban, vagy a szemölcsben pigmentet lát
  • Otthoni kezelésre a szemölcs nem múlik vagy szaporodik

A szemölcsök kezelésénél minden esetben egyedi tervre van szükség, sokszor kombinációs kezelések – otthoni ecsetelés mellett rendelői kezelés – hozzák meg a gyógyulást. A kezelés akár hónapokig is eltarthat, ez nagy türelmet igényel mind a szülőktől, mind a gyerekektől.

Megelőzhető-e a szemölcs kialakulása?

Megfelelő higiéniával a szemölcsök nagy része megelőzhető. Ajánlott papucs viselése az uszodában, vizes környezetben. Minden esetben saját törölközőt használjon a gyerek és ügyeljünk a megfelelő kézmosásra is. Mosakodás után a bőrt alaposan szárazra kell törölni. Fontos a pamut zokni, jól szellőző cipő viselése. Ha a családban van fertőzött személy, akkor alaposan fertőtlenítsük a fürdőkádat és fedjük le a szemölcsöt.

Forrás: gyogyhirek.hu