Gyerek

Sokkoló trend: minden 4. gyerek túlsúlyos hazánkban

Átlagosan minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, a súlyosan elhízott gyerekek aránya az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon a legmagasabb.
2018. Október 15.
Sokkoló trend: minden 4. gyerek túlsúlyos hazánkban

Bár 2010 óta stabilizálódott a gyermekkori elhízás előfordulása, de így is minden negyedik gyerekről mondható el, hogy túlsúlyos vagy elhízott – idézi a hvg.hu az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) adatait.

A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, ezért nem meglepő, hogy a legmagasabb arányban az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi régiókban találunk, a legalacsonyabbat pedig Közép-Magyarországon.

Az elhízás és különösen a súlyos elhízás következtében nő a kockázata az asztma, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió kialakulásának. Sokszor az elhízott gyerekek ki vannak téve a kortársak bántalmazásainak, többet hiányoznak az iskolából és rosszabb a tanulmányi eredményük.

A túlsúly és az elhízás, valamint az emiatt megjelenő társbetegségek rendkívül nagy terhet jelentenek az egészségügyi ellátórendszer számára is.

Mivel az igazán veszélyeztettek a súlyosan elhízott gyerekek, ezért az egészségügyi ellátórendszer leginkább rájuk fókuszál, noha esetszámok tekintetében a kevésbé elhízott gyerekek súlyosabb egészségügyi és gazdasági terhet jelentenek, de sokszor teljesen elkerülik az ellátórendszert. Diagnózis hiánya mellett komoly problémát jelent az inkaktív életmód, a szükségesnél magasabb kalória bevitelt támogató környezeti, kulturális és gazdasági tényezők (gyorséttermek az iskola közelében, reklámok, számítógép használata napi sok órában).

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu