Gyerek

Sokáig szopta az ujját – végül műteni kellett

A hüvelykujj túl hosszú ideig tartó szopása maradandó problémákat okozhat. Íme, hogyan segíthetnek a szülők gyermekeiknek.
2021. Október 04.
Az ujjszopásnak hosszú távon rossz hatása lehet a fogakra Illusztráció: Getty

Nemrégiben kisebbfajta műtéten esett át egy amerikai híresség, mert fogai rendellenesen nőttek amiatt, hogy kilencéves koráig szopta az ujját. Az állkapocs-műtétre nem is a külseje miatt volt szükség, hanem mert a múlt miatt úgynevezett túlharapás alakult ki nála. Azt nyilatkozta, hogy a helyzet olyan rossz volt, hogy nem tudott rendesen egy pizzába sem beleharapni. “Szinte a nyelvemmel rágtam, és majdnem megfulladtam minden evéskor” – mesélte erről.

A kérdés, hogy a hüvelykujj szopása okozhat-e ennyi problémát?

“A válasz igen, abszolút” – mondta dr. John Girotto, a Helen DeVos Gyermekkórház plasztikai sebészetének osztályvezetője a Today Parents -nek. “Ha egy kisgyerek hosszú ideig szopja a hüvelykujját vagy hosszabb ideig cumit használ, az elülső nyitott harapáshoz vezethet. Ez azt jelenti, hogy ezek a dolgok a felső fogakat előre és felfelé tolják, az alsó fogakat pedig előre és lefelé” Vagyis kialakul egy rés, ahol az első fogak nem érnek össze.

Mind a hüvelykujj-szopás, mind a cumi használata gyakori, és dr. Jeffrey Cooper, a Rutgers Fogorvostudományi Egyetem fogszabályozási klinikai adjunktusa szerint a gyerekek több problémával is szembesülnek az ilyen önnyugtató technikák miatt.

“A probléma az intenzitás és az időtartam” – mondta Cooper. “Negyvenéves tapasztalatom szerint legkésőbb ötéves korban fel kéne hagyni ezekkel a negatív következmények miatt.”

A hüvelykujjszívás görbe fogakat, túlharapást vagy keresztharapást okozhat. Ezek nemcsak látható elváltozást jelentenek, de problémákat okozhatnak a beszédben és az evésben. “Az emberek rendellenes mintákat alakítanak ki rágáskor, hogy kompenzáljanak – magyarázza Girotto. – Ez pedig rendellenes terhelést jelent.”

A tejfogak elvesztése után fogszabályozás oldhatja meg ezeket a problémákat a szakértő szerint. Azt javasolja, hogy a gyerekek hét-nyolc éves koruk körül látogassanak el orvoshoz emiatt, de szerinte érdemes amúgy is rendszeresen átnézetni a fogakat a problémák korai felismerése érdekében. Hayes pedig azt javasolja, hogy a szülők már a kicsik három-négy éves korában beszélgessenek velük a hüvelykujjszopás elhagyásáról.