Gyerek

Sikeresen zárult a Modern Pedagógus Konferencia

Több mint 200 intézményvezető, óvodapedagógus, tanító és tanár vett részt a Neteducatio Kft. Modern Pedagógus Konferenciáján a Larus Rendezvényközpontban.
2017. Április 04.

„A rendezvénnyel az volt a célunk, hogy innovatív eszközöket, új ötleteket adjunk a 21. század újfajta igényeire nyitó kollégáink kezébe. Előadóink hasznos módszertanokkal segítették a vállalkozó szellemű pedagógusokat, akik a korszerű IKT-eszközök (infokommunikációs technológia) megjelenésével, a Z generáció változó érdeklődésével és az új munkaerő-piaci kihívásokkal is szeretnének lépést tartani.” – mondta el Páll Viktória, a Neteducatio ügyvezetője.

A Modern Pedagógus Konferencián hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek tartottak előadást. Páll Viktória a 21. századi pedagógus eredményes tevékenységét járta körül előadásában, valamint bemutatta a Neteducatio legújabb fejlesztését, a PLAN-T intelligens tanári asszisztens applikációt, amely egy egyedülálló adminisztrációs és utility program pedagógusok számára. Az elektronikus tanári filofax segítségével minden tanítással kapcsolatos információt egyetlen helyen vezethet használója.

Sikeresen zárult a Modern Pedagógus Konferencia

Ezt követően Tari Annamária pszichoanalitikus beszélt a digitális világ érzelmi hatásairól, illetve hasznos információkkal szolgált a résztvevőknek, hogy az „offline” tanárok jobban megértsék és közelebb kerüljenek az „online” gyerekekhez.

Bakonyi Anna címzetes főiskolai docens legfontosabb gondolata az volt, hogy minden gyermek más egymáshoz képest, ezért kiemelten fontos a differenciált bánásmód – legyen szó különleges nevelési igényű vagy az átlagtól nem eltérő gyermekről, majd az elmondottakat gyakorlati példákkal és módszerekkel támasztotta alá.

Nagy Ildikó Mária óvodapedagógus, vezető szaktanácsadó avatta be a résztvevőket az IKT alapú, innovatív óvodai nevelés folyamatába. A szakember kidolgozott egy óvodai digitális pedagógiai módszertant, amely tartalmazza az IKT eszközök és az online alkalmazások bevezetését, valamint elősegíti az intenzívebb szakmai tevékenységet, a digitális kultúrához való hatékony kapcsolódást a gyermekinformatika alapozó funkciójával – ezzel segítve a kommunikációt, kreativitást, problémamegoldást és az alkotó tevékenységet.

Az iskolai szekcióban pedig a Neteducatio egyik sikerszerzője, Fegyverneki Gergő magyar – mozgóképkultúra és médiaismeret szakos tanár, aki az IKT-s ötlettár című könyv írójaként elkötelezett híve az IKT-s eszközök alkalmazásának és elmesélte, hogy a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban hogyan épített diákjaival digitális múzeumot.

M-learning – lehetőségek, kihívások, tévutak címmel pedig Fehér Péter, az IKT MasterMinds Kutatócsoport vezetője tartott előadást.

A rendezvényre megkoronázásaképpen immár harmadik alkalommal adták át a Pedagógus Oscar-díjakat négy kategóriában. Idén Gundel Takács Gábor adta át a díjakat.

Az óvoda kategóriát Mudriné Resku Szilvia kisvárdai óvodapedagógus nyerte, aki a szeretetet, a segítségnyújtást, az elesettebbek felkarolását tűzte ki zászlajára a legifjabb generáció érdekeit szolgálva. Pedagógus munkáját a hagyomány mély tisztelete mellett az innováció, a fejlesztés, a horizontális tudásátadás és a pedagógustársak érdekeinek képviselete jellemzi.

Az általános iskolai kategóriában a legtöbb szavazatot a nyíregyházi Roma Ádám fizika-informatika szakos tanár kapta, aki a kreatív, innovatív tanítást részesíti előnyben. Diákjai rajonganak érte, ami nem is csoda, hiszen az órák közötti szüneteket a gyerekekkel tölti, iskolai rendezvényeken beöltözik mesefigurának, osztályfőnöki órára neves vendégeket hív, családi programokat szervez. Szívügyének tekinti a fogyatékkal élő gyermekek integrálását, ezért kerékpár túrákra viszi őket és érzékenyítő tréningeket szervez az iskolába.

Nagy László Szegedről művészeti rajt, mozgókép- és médiaismeret szakos pedagógus a középiskolai kategória nyertese, aki méltán lehet büszke tanítványaira, hiszen az elmúlt években több mint 100 versenyen vettek részt, diákjai évente bekerülnek az OKTV verseny 1-10. helyezettjei közé. Ezen túlmenően komoly odafigyeléssel támogatja az államilag gondozott gyermekeket, valamint mentora a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekeknek.

A szakmai különdíjat pedig 2017-ben Gabnai Katalin színműíró, kritikusnak ítélték, aki útjára indította a magyarországi drámapedagógus képzést, az angol drámaformákat adaptálta és továbbfejlesztette, Drámajátékok című könyve révén pedig a módszert rendszerré szélesítette, így önálló pedagógiai irányzatként is alkalmazható a közoktatásban, művészeti nevelésben.

A Neteducatio missziójának tekinti, hogy minél több pedagógusnak segíthessen akár család és munka mellett is lépést tartani a 21. század megváltozott igényeivel. Könnyen, gyorsan elvégezhető távoktatásos képzései, nélkülözhetetlen szakmai kiadványai mellett ezzel a konferenciával kívánt egyfajta szemléletformáló szerepet vállalni a pedagógus-társadalomban.

Kapcsolódó cikkeink:

Digitális babák: semmit nem tudunk róluk

Suli hatéves kortól?

Forrás: Neteducatio Kft