Gyerek

Segítség, piszkálja az orrát a gyerek! Hogyan szoktassuk le?

Szinte nincs olyan gyerek, aki ne "kóstolna bele" az orrpiszkálásba. Ha ez nem vigasztal, mutatjuk, hogy szoktasd le róla!
2021. Szeptember 16.
Az orrpiszkálást minden gyerek kipróbálja! (Fotó: Getty Images)

Az orrpiszkáláshoz egy végtelenül egyszerű ok miatt kapnak kedvet a gyerekek: azért, mert kéznél van. Vezérelheti őket a kíváncsiság vagy az unalom, de megeshet az is, hogy a szorongást próbálják oldani azzal, hogy túrják az orrukat.

A felnőtteknek nem tetszik, a gyerekeknek természetes

Az orrpiszkálás nekünk, felnőtteknek tűnik visszataszítónak, a gyerekek számára azonban teljesen természetes mozdulat, nem véletlen, hogy olyan sokan csinálják rendszeresen. A kicsik fejlődésének velejárója saját testük felfedezése, aminek – akár tetszik, akár nem – része az is, hogy alaposan “áttanulmányozzák” az orrukat. Az orrpiszkálás sok gyerek számára okoz örömérzetet, vannak azonban olyanok, akik azért folyamodnak hozzá, mert el van dugulva az orruk, illetve száraz orrváladék okoz kellemetlenségeket az orrjáratukban. 

Nincs könnyű dolga annak a szülőnek, aki szeretné leszoktatni a gyerekét az orrtúrásról, türelemmel, kitartással és néhány praktikával azonban megvalósulhat a terv – ha teljes egészében nem is sikerül megszüntetni az orrpiszkálást, már az is nagy előrelépésnek számít, ha arra rá lehet venni a kicsit, hogy legalább ne mások előtt csinálja!

Ez sem tart örökké!

Ahogy a kicsik rossz szokásairól szóló cikkünkben írtuk, gyakrabban fordul elő azoknál a gyerekeknél, akik allergiásak vagy sokszor küzdenek orrfolyással, ők ugyanis állandóan úgy érezhetik, hogy tele van az orruk. “Ha a szobában száraz a levegő, kiszárad az orrnyálkahártya, ez is az orrpiszkálásra késztetheti. Ilyenkor a levegő párásítása vagy a konyhasóoldatos orrszpré segíthet” – hívtuk fel a figyelmet korábbi írásunkban.

Egyik szülő sem örül annak, ha azon kapja a gyerekét, hogy piszkálja az orrát, netán meg is eszi azt, amit ott talál. Sovány vigasz, de jó, ha tudjuk, hogy – szemben a körömrágással – az orrtúrást nem szokták felnőttkorukig folytatni a gyerekek, egyszerűen maguktól leszoknak róla, hiszen egy idő után már nem lesz érdekes számukra, de az is fontos motiváció, hogy társaik is csúfolhatják őket érte.

Ami segíthet

Nem vezet eredményre, ha a szülő méregbe gurul, kiabál a gyerekkel, megfenyegeti a kicsit, vagy erőszakkal kirángatja a kezét az orrából. Bár sokan próbálkoznak azzal, hogy észérvekkel győzzék meg a gyerekeket, nem valószínű, hogy egy óvodás azért hagy majd fel az orrtúrással, mert az (a felnőttek szerint) nem higiénikus… Nagyobb gyerekeknél persze beválhat ez a módszer is!

Érdemes nagyobb gondot fordítani az orr tisztaságára, biztosítsunk párásabb környezetet és tanítsuk meg a kicsinek a helyes orrfújási technikát – ezek a lépések leginkább akkor célravezetők, ha az orrpiszkálás nem berögzült szokás, hanem az orrnyálkahártya irritációja okozza.

Segíthet a figyelemelterelés is, amikor a szülő azt látja, hogy a gyerek keze az orrához emelkedik – egy jól megválasztott játék lefoglalja a kicsi kezeit és a gondolatait is más irányba vezetheti, így szinte észrevétlenül, intelmek és szidás nélkül lehet útját állni az orrpiszkálásnak.

Hasznos lehet egy-egy vicces kérdés vagy mondat kiötlése is, amivel jobb belátásra bírható a gyerek gúnyolódás vagy büntetés nélkül.