Gyerek

Segítség! Szemüveges lesz a gyerek!

Emlékszem sokáig titkoltam a szüleim előtt, hogy nem látok jól. Hunyorogtam, meresztgettem a szemem, mindenféle trükköt kitaláltam, csak hogy ne derüljön ki, hogy rövidlátó vagyok. Mert 10 évesen kevés cikibb dolgot tudtam volna elképzelni a szemüvegnél.
2014. Július 15.

Persze kaptam, és jó ideig utáltam is. Majdnem 30 évvel ezelőtt jóval szerényebb kínálattal rendelkeztek az optikusok, mint manapság, így hiába választhattam én a keretet, hosszú ideig fülesbagolynak éreztem magam benne. Szerencsére az azóta eltelt években jó néhány szemüveget “elfogyasztottam”, és ma már büszkén viselem az okulárét (na jó, kontaktlencsével felváltva), és szívesen adok bárkinek tanácsot a helyes keret kiválasztásához.

Szemüveges totyogók és ovisok

A legkisebb korosztály számára a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk a keret kiválasztásakor, hogy minél strapabíróbb legyen. Ezek a lurkók még gondtalanul szaladgálnak, hemperegnek és ugrándoznak, így az a lényeg, hogy a keret fixen a fejükön maradjon. A keretválasztásnál az erős, de ugyanakkor hajlékony szemüvegeket részesítsük előnyben. A bölcsiseknek általában a keret mellé jár még egy speciális rögzítő is, ami a fej hátsó részén a szemüveg két szárát összekapcsolja egymással. Ha már kicsit nagyobb a gyermek, jó megoldás lehet a rugós szárú szemüveg is, melynek szárai hosszan a fül alá kanyarodnak, így biztosítva a fix tartást.

Bár a kicsik valószínűleg türelmetlenek a szemüveg próbálgatásnál, szánjunk rá elegendő időt, hogy megtaláljuk a megfelelő keretet. Fontos, hogy az első szemüveg kiválasztásánál kérjük szakember segítségét. A praktikus szempontokon túl ugyanis figyelembe kell venni még, hogy a kicsiknek alig van még orrnyergük, így olyan keretet kell preferálnunk, ami nem “ül” fel az arcocskájukra és illeszkedik az arcformájukhoz.

Divatkövető iskolások

A suliban szemüveget kapni már kínosabb dolog, a külsőségek már sokkal fontosabbak ennek a korosztálynak. Szerencsére ma már rengeteg fajta keret közül választhatnak a srácok, a képzeletnek csak a fantáziájuk, és persze a mi pénztárcánk szab határt. A lényeg, hogy itt is legyen türelmünk a próbálgatásnál és a szemüvegszoktatásnál is.

Ha a gyermekünknek állandó viseletre írták fel a szemüveget, akkor, ha megtehetjük, vásároljunk két keretet. Az egyik legyen egy olcsóbb, kényelmes, és masszív keretet, amit a gyermek tornaórán és edzéseken tud hordani. A másik pedig a divatosabb, “mindent-tudó” keret napi viseletre. Itt érdemes a szemüveglencsére is nagyobb figyelmet fordítani, hiszen napi hordásnál már rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Mire érdemes fókuszálnunk? Például arra, hogy kifizetődőbb műanyag lencsét választani, mert az üvegből készült lencse nehéz és törékeny. Extraként kérhető még sok plusz is, például vékonyított lencse, speciális páramentesítő vagy karcmentesítő réteg. Persze ezek drágítják a végösszeget, de az első szemüvegnél a legfontosabb szempont, hogy a szemkorrekciós szempontokon túl, kényelmes viselet is legyen, és gyermekünk “barátjává” váljon. És ne felejtsük el szakember segítségét kérni, hogy tényleg olyan keret és lencse kerüljön a gyermekünk orrára, ami nemcsak kényelmes, és divatos, hanem, ami annyira jó, hogy fel sem tűnik, hogy viselni kell.