Gyerek

Segíts neki, hogyan fejlessze önmagát

Sok előnye lehet később, ha a gyermek már fiatalon megtanulja, hogy tudja fejleszteni önmagát.
2020. Június 27.
Segíts neki, hogyan fejlessze önmagát (Fotó: Getty Images)

A Verywellfamily által javasolt, következő stratégiák segítenek, hogy ebben ösztönözni tudd a gyermeked, hogy magabiztosabb legyen.

Önelfogadás és önfejlesztés

Fontos megtanítani a gyermeknek, hogy tudja úgy szeretni önmagát, ahogy van, miközben igyekszik, hogy fejlessze magát, hogy jobbá váljon. Így nem gondolja majd azt, hogy nem lehet elégedett magával, amíg el nem ér egy kitűzött célt.

Segítsd észrevenni az erősségeit

Kérdezed meg gyermekedtől, mit szeret magában, és ügyelj arra, hogy olyan tulajdonságokat vegyen észre, amelyek a személyiségét tükrözik, nem csak a külső megjelenésével kapcsolatosak. Az jó, ha a gyermek azt gondolja magáról, hogy csinos, de a véleménye önmagáról a kinézetén túl is terjedjen.

Segítsd felismerni, min szeretne javítani

Függetlenül attól, hogy jobb szeretne lenni a kosárlabdában, vagy éppen barátságosabb szeretne lenni, segítsd kitalálni, milyen lépésekre van szüksége az adott dolog eléréséhez. Ha azt mondja, hogy nem énekel elég jól, kérdezd meg, szerinte mit tehetne azért, hogy fejlődjön (például járhatna énekórákra). Ha előáll egy hasonló dologgal, kérdezd meg tőle azt is, hogy az valóban olyan, amiben ő tényleg szeretne fejlődni, vagy esetleg annyira mégsem érzi fontosnak? Érdemes rendszeresen beszélni arról, hogy mindenkinek vannak gyengeségei, és fontos sorrendet állítani, melyek azok, amik valóban fontosak, amelyeken dolgozni szeretne. Segíteni kell abban is, hogy tudja, nem lehet és nem is kell mindenben kitűnni.

Dicsérd azokat a dolgokat, amelyekre van ráhatása

Ha olyasmiért dicsérjük a gyereket, amit ő nem képes befolyásolni – például: “Olyan szép vagy!” -, az nem segít igazán. Helyette dicsérd olyan dolog miatt, amit ő választott – például: “Nagyon örülök, hogy reggeli után magadtól megmostad a fogad, és nem kellett, hogy figyelmeztesselek miatta. Igazán ragyogó lesz így a mosolyod!”.

Továbbá érdemes azt is kerülni, hogy túlhangsúlyozd az elért eredményt, olyan dicséretekkel, mint: “Nagyon büszke vagyok rád, hogy 100 pontos lett a helyesírás teszted!”, nehogy azt gondolja, hogy a pontok fontosabbak minden másnál. Konkrétan az eredmény helyett dicsérheted őt magát, és mondhatod neki, hogy “Úgy tűnik, valóban kifizetődő, hogy ennyit tanultál. Nagyszerű, hogy ilyen keményen tanultál, hogy így felkészültél erre a dolgozatra”. Ez is segít, hogy arra összpontosítson, amire hatással van – például az erőfeszítésre, a hozzáállására.

Válasszátok ki együtt a célokat

Jó dolog, ha a gyermeknek vannak céljai. Segíts neki abban, hogy olyan célokat találjon, amelyek jelentenek némi kihívást, de azért elérhetők. Hiszen sem az nem jó, ha túl magasra teszi a lécet, de az sem, ha a célt túl könnyű elérnie, így ez nem járul hozzá az önfejlesztéshez. Szüksége lehet néhány tanácsra, hogy reális célokat fogalmazzon meg, ha pedig hosszú távú céljai vannak, akkor arra, hogy azt rövid távú célokra bontsátok – például ha szeretne majd megvenni egy értékesebb dolgot, lehet a közelebbi célja, hogy a zsebpénze egy részét megtakarítja. Segítsd abban is, hogy nyomon tudja követni a céljait, például egy diagram, egy applikáció vagy egy naptár segítségével.

Ösztönözd a problémamegoldást

Ugyan szülőként csábító, hogy te magad oldd meg az ő problémáit, azonban hatékonyabb, amikor beszámol valamiről, ami nehéz a számára, hogy megkérdezed tőle: “Mit tehetnél szerinted ez ügyben?”. Mutasd meg neki, hogy számos probléma esetén létezik több helyes megoldás is. Minden probléma, amivel a gyermek szembesül, egyben egy lehetőség is arra, hogy fejlődjön.

Segítsd, hogy pozitívabban beszéljen saját magáról

Fontos, hogy megtanulja, hogyan beszéljen magáról együttérzéssel. Amikor túl negatív dolgokat mond, például hogy “Soha nem tudok majd ügyesen zongorázni!”, segítsd, hogy értse, hogy ezek az állítások magáról nem feltétlenül igazak. Helyette kérdezd meg, szerinte miként érdemes inkább közelíteni ehhez a dologhoz. A legfontosabb, hogy ne mondd meg neki, mit gondolsz, például, hogy “Ez nem igaz, drágám, remek zongorista leszel!”, mert akkor nem tanulja meg megváltoztatni a gondolkodását.

Motiváció

Előfordulhat, hogy a gyermeked nem motivált arra, hogy változtasson – ilyenkor nem árt egy kis ösztönzés. Ha például nem látod, hogy motivált lenne elvégezni az otthoni teendőit, segíthet egy kis jutalmazás is. Így például amikor befejezte a házi munkát és a házi feladatot is, adj neki egy kevés képernyőidőt. Ha már magától is kezdenek kialakulni a jobb szokások, csökkentheted a jutalmazások számát, gyakoriságát.

Legyél jó példakép a gyermeked számára. Beszélj arról, hogy magad is aktívan dolgozol az önfejlesztésen, ezzel ösztönözve, hogy  gyermeked is hasonlóan cselekedjen.

Forrás: verywellfamily.com