Gyerek

Pattanásos voltál tiniként? Jó híreink vannak!

Hány reggelt töltöttünk a tükör előtt azzal, hogy a hormonoktól túltengő bőrünket valamilyen csodaszerrel elrejtsük a világ elől némi vakolat mögé. A tizenéves korunknak az átka volt és aláásta az önbizalmunkat. Pedig nem kellett volna!
2016. Október 03.

A King’s College London kutatói szerint, azok, akik fiatalkorukban pattanásosak voltak, hosszabb ideig maradnak fiatalosak és tovább élnek. Eredményeiket a Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban publikálták.

A kutatás során zsíros bőrű emberek fehérvérsejtjeit vizsgálták és azt figyelték meg, hogy a kromoszómáik végén jóval hosszabb „védősapka” található. Ezek a telomerek, melyeket leginkább a cipőfűző végén található műanyag részhez lehet hasonlítani, ami megakadályozza a fűzőt attól, hogy felfeslődjön. Megakadályozzák a DNS károsodását, hosszuk fordított arányosságot mutat az öregedés gyorsaságával.

A vizsgált 1205 női ikerpár negyedének volt pattanásos bőre, az ő bőrükből vett mintákat elemezték. Azonosítottak egy olyan, úgynevezett p53 útvonalat a bőrben, mely a sejthalált szabályozza és akkor veszi kezdetét, mikor a telomerek túlságosan lerövidülnek. A p53 útvonal kevésbé volt aktív azoknál, akik pattanásosak voltak.

Dr Simone Ribero, a kutatás vezetője elmondta, hogy a bőrgyógyászok már jóval korábban észrevették, hogy a zsíros bőrű egyének bőre látszólag lassabban öregszik. Ennek az oka azonban nem volt világos, egészen mostanáig.

Forrás: Medipress