Gyerek

Óvodák: őszi szünet nem lesz, ahogy nagytakarítás sem

Mivel az óvodákra nem vonatkozik az őszi szünet, így az iskolákhoz hasonló nagytakarítás nem is rendelhető el. Az óvodákban a dajkák fertőtlenítenek, emellett mosogatnak, utcát, udvart takarítanak, két műszakban.
2020. Október 21.
Az óvodákban nem lesz őszi szünet, ott a dajkák fertőtlenítenek (fotó: Getty Images)

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint az iskolai őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből kisöpörje a koronavírust, de az óvodák nem is lesznek zárva az őszi szünetben. Az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítás lesz, arról azonban semmi hír, hogy mi lesz az óvodákkal.

Pedig a vírus itt is jelen van: az Operatív Törzs legutóbbi tájékoztatása szerint kedden 46 óvodában és 21 iskolában volt rendkívüli szünet koronavírus-megbetegedések miatt. A Népszava megkereste az Emmit, akik közölték, az óvodákra nem vonatkozik az őszi szünet, így az iskolákhoz hasonló nagytakarítás nem is rendelhető el. A mindennapi takarítás, fertőtlenítés ugyanakkor ezekben az intézményekben is kötelező. A takarításhoz, fertőtlenítéshez szükséges fertőtlenítőszereket havonta biztosítja a kormány valamennyi köznevelési intézmény részére, így az óvodák részére is – írták.

A PDSZ elmúlt hetekben végzett felméréséből kiderült, hogy több óvodában a dajkák feladata a szakszerű fertőtlenítés. “Nálunk ezt a dajkáknak írták elő, amivel jelentősen megnövekedett a munkaterhük, hiszen minden játékot naponta fertőtlenítenek, amikor kimegyünk a gyerekekkel az udvarra, valamint az udvari játékokat is kétnaponta fertőtleníteni kell” – írta egy óvodapedagógus a Népszavának arra a kérdésére, hogy oldják meg a fertőtlenítést.

Egy dajka beszámolt a szakszervezetnek a munkájukról: “Két műszakban dolgozunk, helyettesítünk, lázat mérünk, gyerekeket kiadunk, beveszünk. Közben csoportszobát takarítunk, fertőtlenítünk, ahogy a többi mellékhelyiséget is, ebédeltetünk, utcát, udvart takarítunk, mosogatunk.”

A Népszava szerint ez nem egyedi eset. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, Fábián Katalin a lapnak elmondta, az óvodákban eddig is a dajkák feladatkörébe tartozott a takarítás, de most “még szorosabb a beosztásuk” a kötelező lázmérés, fertőtlenítés miatt. Törvény szerint minden óvodai csoportra egy dajkát kell alkalmazni, ám még ez is gondot jelenthet a kisebb vidéki településeken. Fábián Katalin hiányolta az óvodai dolgozók rendszeres szűrését is.

Forrás: Népszava