Gyerek

Összefüggés van az ADHD és a korai beiskolázás között

Az ADHD és a korai beiskolázás közötti kapcsolatot több vizsgálat is igazolta. Az azonban nem tisztázott, hogy ez az éretlenséggel van-e kapcsolatban.
2018. December 14.
Összefüggés van az ADHD és a korai beiskolázás között

Egy új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fiatalabb korban történő beiskolázás akár 34 százalékkal is emelheti annak az esélyét, hogy később a gyereket ADHD-val diagnosztizálják. Az, hogy ez a gyerek éretlenségére vezethető vissza vagy azzal magyarázható, hogy az idősebb iskolások jobban tudják kompenzálni az ADHD tüneteit egyelőre nem tisztázott.

Az ADHD gyakorisága ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedekben számos országban, míg más országokban nem mutatkozik hasonló tendencia. Az Amerikai Egyesült Államok is azon országok közé tartozik, ahol ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedekben az ADHD: 2016-ban a gyermekek több mint 5 százaléka részesült kapott gyógyszeres kezelést diagnosztizált ADHD miatt. Ugyanakkor Németországban nem változott az ADHD gyakorisága az elmúlt években, a gyerekek 1-2 százalékát érinti.

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy a 2007 és 2009 között született gyermekeknél milyen gyakorisággal diagnosztizáltak ADHD-t 2015 végéig. Az Amerikai Egyesült Államok 18 államára kiterjedő vizsgálat eredményeinek értelmezéséhez lényeges tudni azt, hogy azok a gyermekek kezdik meg az iskolát az adott év szeptemberében, akik augusztus 31. előtt betöltik 5. életévüket, tehát hasonló a szabályozás, mint nálunk (csak itthon 6 évesen kezdik meg az iskolát).

A vizsgálatok alapján az ADHD diagnózisának a gyakorisága 34 százalékkal magasabb az augusztusi gyerekeknél, mint a később iskolába kerülőknél.

Németországban a 2015-ös adatok alapján a fiatalon beiskolázottak 5,3 százalékánál diagnosztizáltak ADHD-t, míg a később iskolába kerülőknél ez az arány 4,3 százalék volt.

A kutatások arra is rámutatnak, hogy azokban az USA-tagállamokban, ahol rugalmasan állnak hozzá ahhoz, hogy hány évesen kezdjenek el iskolába járni a gyerekek, ott nem figyelhető meg markáns különbség a fiatalabb, valamint az idősebb korban beiskolázottak körében diagnosztizált ADHD gyakorisága kapcsán.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline