Gyerek

Óriási a szülők szerepe a tinédzserkori italozás megelőzésében

Egy nemrégiben megjelent kutatásban több mint 2800 ausztráliai tanuló vett részt, akiknek az életkora 12 és 17 év között mozgott, az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgálták tizenévesek körében.
2017. Augusztus 01.

Az University of Adelaide’s School of Psychology és a South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI) által vezetett tanulmányban az alkohol fogyasztási szokásokat vizsgálták tizenévesek körében. Az eredményeket a BMC Public Health című kiadványban közölték.

„A káros mértékű alkoholfogyasztás komoly probléma Ausztráliában, s ezek a szokások gyakran már kamaszként kialakulnak” – nyilatkozta a vezető szerző, Jacqueline Bowden, viselkedés kutató, a SAHMRI munkatársa. „A fiatalok haláláért felelős öt első számú halál közül négy bekövetkeztét elősegíti az alkohol, és mint közismert, számos daganatos betegség létrejöttében is vezető szerepet játszik, így fontos megértenünk a fiatalok italozási szokásainak kialakulását, illetve megelőzését vagy késleltetését. A kutatásunk egyik legfontosabb üzenete, hogy a szülők nagyobb hatással rendelkeznek a tinédzserek alkohol fogyasztási döntéseikkel kapcsolatban, mint azt gondolnák. A szülők alkohollal való kapcsolata és viselkedése megelőzheti a gyermek korai életkorban kezdődő italozását.”

A kutatás eredményei szerint 16 évesen a legtöbb tanuló már kipróbálta az alkoholt. A résztvevők harmada vallotta be, hogy alkalmanként fogyaszt alkoholos italt. A tanulók mindössze 28%-a volt tisztában az italok és a daganatos betegségek közti összefüggéssel. Minden életkorban megfigyelhető, hogy a szülők alkoholfogyasztással való egyet nem értése csökkentette az italozási szokások valószínűségét. A barátok dohányzási és italozási elfogadása nagy eséllyel gyakoribb alkoholfogyasztást eredményezett.

„Egyértelmű, hogy az alkohol daganatot okozhat. Az italozás bármilyen szintje növeli ennek a kockázatát” – magyarázta Lincoln Size, a Cancer Council SA vezérigazgatója. „Ezen legújabb eredmények szerint is fontos a fiatalok tájékoztatása az alkoholfogyasztás következményeiről, a szülők figyelmét pedig fel kell hívni a példamutató magatartásra. Fontos, hogy tudják a fiatalok, hogy a szerintük veszélytelen szórakozásnak élethosszig tartó következményei lehetnek.”

„Sok szülő gondolja azt, hogy ha az otthon melegében ismertetik meg a gyermeket az alkohollal, akkor majd felelősségteljesen fogyaszt alkoholt. A bizonyítékok azonban ezzel ellent mondanak: ez a fajta viselkedés növeli az alkoholfogyasztást, és nem ajánlott” – magyarázta MS Bowden. „Emellett az alkoholhoz való könnyű hozzáférés is növelte a rendszeres fogyasztás valószínűségét. Az ár és a reklámok erős szerepet kapnak a fiatalok italozási szokásainak befolyásolásában.”

„Beszélni kell az alkoholról, és arról is, hogy a világon nem iszik mindenki, nem ez a normális” – javasolja MS Bowden. „Tudjunk a gyermekeink programjairól, és határozzuk meg, hogy milyen viselkedést várunk el tőlük. Kétszer is gondoljuk meg a gyermekek előtt való italozást, hiszen a legtöbb alkoholt otthon fogyasztják a felnőttek. Legyenek alkoholmentes családi alkalmak. Ne vegyünk alkoholt fiataloknak!

Kapcsolódó cikkeink:

A passzív alkoholizálás is ártalmas

Az iszákosság példája ragadós

Forrás: Medipress