Gyerek

Operatív törzs: a fővárosban berobbanhat a járvány

Budapesten nagy a kockázata annak, hogy berobban a koronavírus-járvány. Még ennél is sokkal fegyelmezettebb magatartást várnak el a budapestiektől - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.
2020. Április 05.
Operatív törzs: a fővárosban berobbanhat a járvány (fotó: Getty Images)

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy jelenleg 733 nyilvántartott fertőzött, 34 halott van. Az elmúlt 24 órában újabb két ember hunyt el, mindketten idősek 80 éven felüliek voltak. 66-an gyógyultak meg.

A koronavírus-járvány arányait, mértékeit, adatait megvizsgálva az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az összes fertőzött 42 százaléka Budapesten van, ha Pest megyét is beleszámítjuk, akkor 62 százaléka. Halmozódást tudunk regisztrálni. Nagy a kockázata annak, hogy berobban a járvány a fővárosban – mondta a tisztifőorvos. Még sokkal fegyelmezettebb magatartást várnak el a budapestiektől, azt kérik ne lazítsanak a szabályokon. Sokan nem veszik elég komolyan az intézkedéseket. Nem veszik komolyan a vásárlási időablakot, ami nem arra szolgál, hogy akkor korlátlanul mászkáljunk, nem azt jelenti, hogy kint kell lennie az időintervallumban, hanem azt, hogy gyorsan intézzük el a vásárlást, ha feltétlenül szükséges.

Kérik a fiatalokat, hogy ne csoportosuljanak, tartsák a másfél méteres távolságot egymástól, másoktól. Tessék komolyan venni az intézkedéseket! – szólt az országos tisztifőorvos.

Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor robbanás lesz a fővárosban, nyomatékosan felhívják ezért a figyelmet, hogy csak az menjen ki, akinek muszáj, de ő is a lehető legrövidebb ideig tartózkodjon kint. A jövőben még nyomatékosabban fogják erre felszólítani az embereket.

A hatósági szóvivő elmondta, hogy a tiltás ellenére különböző társasági gócpontok kialakulását vették észre a Normafánál, a Margitszigeten vagy a Városligetben, illetve a Gellérthegy és a Király utca esetében a hatóságnak intézkednie is kellett egy-egy csoportosulás miatt. A kijárási korlátozások betartatása érdekében elképzelhető, hogy növelni kell a rendőrök létszámát.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy szombaton 7 repülővel 4 millió szájmaszk, 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg és 6000 arcvédő érkezett Magyarországra.

Tirolból két konvojjal hazahozták a magyarokat.

Újságírói kérdésekre elmondták, hogy a húsvét előtti bevásárlás során figyeljünk arra, hogy ne tapogassuk össze a termékeket és ne vásároljunk olyat, ami szennyezett, de Müller Cecília szerint nem szükséges a vásárláshoz kesztyűt hordani. De ettől még a vásárlás után kötelező kezet mosni, kezet fertőtleníteni.

Elhangzott még, hogy már nem csak a Dél-Pesti Kórházban, hanem számos már kórházban is kezelnek már koronavírusos betegeket.

A rendőrség elmondta, sajnos az emberek türelme fogy, és többen kimennek, de kérnek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy tervezik-e a maszkviselés kötelezővé tételét, Müller Cecília azt mondta: aki beteg, az ne menjen sehova. Aki viszont nem beteg, ha a biztonságérzetét növeli, hordja nyugodtan a maszkot.