Gyerek

Nevek, amiket sorozatok hoztak divatba

Van, aki szeretett nagymamájáról, kedvenc virágáról, legjobb barátjáról nevezi el a gyerekét, és akadnak olyanok, akik imádott sorozatukból választanak nevet.
2021. Szeptember 07.
A filmek és a sorozatok is beleszólnak a névadási trendekbe (Fotó: Getty Images)

Néhány évtizeddel ezelőtt nagy port kavart, hogy a lelkes tévénéző szülők Izaurának, majd Eszmeraldának akarták nevezni a gyereküket, amire aztán lehetőséget is kaptak, ugyanis mindkét név szerepel a hazánkban is anyakönyvezhető nevek listáján. Bár a mostanában születő babák nevét nem ezek a tévés produkciók inspirálják, továbbra is igaz, hogy sok tévéfilm és sorozat ad ötletet a szülőknek, amikor nevet keresnek a legújabb családtagnak.

A tengerentúlon és Nagy-Britanniában semmi meglepő nincs abban, ha valaki kedvenc szereplőiről nevezi el a gyerekeit, és ami azt illeti, itthon is akadnak szép számmal olyan családok, ahol a tévé ad ötletet a névválasztáshoz. Az utóbbi időben a Trónok harca, a Kártyavár, a Downtown Abbey és A Bridgerton család inspirálja a családbővítés előtt állókat.

Soroztokból merített lánynevek

Ezt támasztja alá a brit Office for National Statistics listája is, amiben egyre magasabb pozíciót szereznek a sorozat-ihlette nevek is. A tavalyi évben a legfelkapottabbnak a Trónok harca bizonyult, hirtelen megugrott ugyanis az Arya, a Sansa és a Khaleesi nevű kislányok száma. Itthon, a névválasztáskor érvényesülő szabály szerint csak a magyar helyesírásnak megfelelően lehet külföldi nevet választani, így Arya helyett például be kell érni az Ariaval.

A Downtown Abbey népszerűségét is mutatja, hogy milyen sok kislány kap nevet ebből a sorozatból. Igaz, ebben kevesebb a kacifántosabb hangzású név, inkább az angol nyelvterületen jól ismert klasszikusok uralják a terepet – mégis jól látszik, hogy hatással vannak a trendre, korábban ugyanis a népszerűségi lista végén kullogtak. Az utóbbi években nagy lendülettel tört előre a Violet, az Edith, a Cora és a Rose név, ami utoljára 1904-ben bizonyult felkapottnak.

A Kártyavár az angol nyelvterületen már 2014-ben befolyásolta a szülők névválasztását, hirtelen nagyot ugrott ugyanis a Zoe név népszerűsége, ami egyébként hazánkban is toplistás névnek számít. Szintén ennek a sorozatnak köszönhetően ugrott előre hatalmasat a Claire név, miközben – a 2012-es Botrány című sorozatnak köszönhetően – az Oliviák száma is jelentősen nőtt. A Grace klinika hatása is szembetűnő, az Arizona és a Callie nevek előfordulása egy év alatt megháromszorozódott. Itthon nem adható az Arizona név, Kalli vagy Kalliopé azonban gond nélkül lehet, ahogy a Meredisz is anyakönyvezhető.

Tévé-inspirálta fiúnevek

A lányoknál említett sorozatok a fiúnevek választását is erőteljesen meghatározzák: az utóbbi időben Nagy-Britanniában megugrott a Theon, Tyron és a Bran nevek népszerűsége, vagyis a Trónok harca érezteti leginkább a hatását. Amerikában a sorozatokból választott nevek mellett nagyon népszerűek az egyedi névalkotások, amelyek lássuk be, nem mindig sülnek el jól.

A Washington Post egyik korábbi cikke szerint minden 5. várandós anyuka választ olyan nevet a gyerekének, amit a tévében látott-hallott először, vagyis egyáltalán nem légből kapott trendről van szó! A fiúnevek között 19 százalékkal nőtt a Frank népszerűsége (őt Kevin Spacey alakítja a Kártyavárban), míg a Jacksonokból is egyre több születik, a Grace klinika sármos, sikeres és tehetős orvosának köszönhetően.

A jövő zenéje

Az előrejelzések szerint a Bridgertonnak köszönhetően a közeljövőben számítani lehet a Daphne, a Portia, a Genevieve, a Marina és az Eloisa nevek kiugrására. (Ezek közül itthon a Dafné, a Genovéva, a Marina és az Eloiz adható.) A fiúk körében az Anthony, a Colin, a Simon, a Will és a Nigel nevek lesznek toplistásak. (Itthon ezek Antal, Kolin, Simon és Vilmos formában használhatók.)