Gyerek

Nem lett több hiányzás a megnövelt szülői igazoláskeret miatt

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete hozta a közbeszédbe egy februári közleményükkel az iskolai hiányzások témáját. A háromnapos igazolás rendszere hazugságra ösztönzi a szülőket és a gyerekorvosokat is.
2019. Április 04.
Vannak iskolák, ahol nem csak három napot igazolhat a szülő

Akinek van gyerekek, pontosan tudja, hogy nem minden betegséggel kell orvoshoz rohanni, egy egyszerű nátha néhány napos otthonléttel gyógyítható, az orvos sem tud gyógyszert, gyógymódot ajánlani a megfázásra. Az iskolák mégis orvosi igazolást várnak el a szülőktől, nem tekintve őket felelős, kompetens személyeknek. A szülő pedig elrohan az orvoshoz, aki igazolja a hiányzást, legtöbbször anélkül, hogy látta volna a gyereket. Felesleges várótermi várakozások, indokolatlan orvos-szülő, orvos-beteg találkozók terhelik meg a rendszert, ezzel időt és energiát vesznek el azoktól, akik valóban orvoshoz kell, hogy forduljanak.Erre hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

A legtöbb iskolában a szülő három napot igazolhat. Ez a gyakorlat terjedt el, semmilyen jogszabály nem kötelezi erre az iskolákat, minden iskola a maga házirendjében határozhatja meg, hogy hány napot igazolhat a szülő évente. És bár már egy jó ideje kérik mind a szülők, mind az orvosok az iskolákat arra, hogy változtassanak a gyakorlatukon, kevés iskola írta felül saját szabályát. A 24.hu mutat be most két olyan iskolát, ahol változtattak a gyakorlaton.

Elsőként egy pomázi iskola igazgatója döntött úgy, hogy 3 helyett 15 napot igazolhatnak a szülők. A Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskolában 2017-ben döntöttek az újításról, így idén szeptemberben már a második tanévet kezdték a kibővített szabadságkerettel – írja a 24.hu.

A lap Nagy Koppány Lászlóné igazgatótól megtudta, hogy a hiányzások száma ugyanannyi, mint 2017 előtt, aki eddig sem hiányzott sokat, az most sem, aki pedig notórius hiányzó volt, az most is az. A szülők viszont hálásak, ahogy a pomázi orvosok is: visszaesett a kamu orvosi igazolások száma. Az igazgatónő egyébként 30 napot adott volna a szülőknek, de a kollégái ezt már sokallták. A szülők azt is visszajelezték az iskola felé, hogy úgy élik meg, bíznak bennük. Nem is élnek vissza a helyzettel, olyannyira, hogy a többség ki sem használja a 15 napot.

A pomázi igazgató nem érti, hogy más iskolák miért ragaszkodnak ennyire a régi gyakorlathoz. “Nem mernek lépni. Olyan indokok jönnek, hogy de hát akkor mennyit fog majd hiányozni a gyerek? Egyáltalán nem hiányoznak többet. Azok, akik rendesen járnak iskolába, eztán is rendesen fognak.” Az igazgató szerint bátorítást adhatna, ha a minisztériumtól konkrét állásfoglalást kapnának az iskolák, mert ennek hiányában csak nagyon kevesen merik majd meglépni.

A Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskolában tavaly márciusban emelték meg a szülői igazolások számát: évente 10 napot igazolhat a szülő. Az iskola igazgatónője a 24.hu-nak elmondta, a szülők már régóta ostromolták a nevelőtestületet az ügyben.

Gyakorló szülőként is pontosan tudom, hogy nem minden esetben kel feltétlenül orvoshoz vinni a gyereket, ha beteg – mondja Farkas Tivadarné, aki hozzátette: bár a nevelőtestületben nem minden pedagógus értett egyet az igazolható napok számának megemelésével, az erre irányuló szülői igényt végül jogosnak vélték, így megszavazták a kezdeményezést.

Ebben az iskolában sem igazolódtak be a kételyek, nem nőtt a hiányzások száma. “A rendszer abszolút jól működik, a szülők hálásak voltak, hogy odafigyeltünk az igényükre. Nem nőtt a hiányzások száma, a szülők túlnyomó többsége nem él vissza a helyzettel” – összegzi az eltelt egy év tapasztalatait. Hozzátette, hogy persze vannak olyan szülők, akik az év végén, ha bent maradt pár kivehető napja a gyereknek, akkor azt egyben kiveszik, de ez is csak elvétve fordult eddig elő.

Farkas Tivadarné szerint a nevelőtestületnek ki kell lépnie a komfortzónából ahhoz, hogy egy ilyen döntést meghozzon, és erre a legtöbb iskola egyelőre nem fogékony. Azt is hozzátette, hogy a három napos rendszer szokásjogon alapul, ugyanis sehol sincs leírva jogszabályban, hogy csak ennyi napot igazolhat a szülő.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu